Guess the light: 2 Light Selfie

Hier is dan de uitleg van de foto! Tevens wordt dit een hoofdstuk voor in het boek, ben benieuwd naar jullie feedback! Mochten jullie wensen hebben om dingen uitgelegd te krijgen let me know dan neem ik het mee!

2 light selfie

introductie

Je kunt alles lezen over fotografie wat je wil, alle video’s kijken die je wil, maar je leert pas echt fotograferen en belichten in de praktijk en door te oefenen. Vaak vraag ik met workshops wel eens of mensen oefenen, en vaak hoor ik dan “nee” en “Ik heb niemand om op te oefenen”. Nou, mede voor deze mensen het volgende stukje, want je hebt altijd je zelf nog! 

Het licht

Het maken van een zelf portret is altijd een uitdaging. Voor deze foto heb ik onder andere een statief gebruikt en handmatig focus. Om te zorgen dat ik steeds op het zelfde punt zat heb ik een stoel gebruikt als basis. Om te focussen had ik eerst een tas op de stoel gezet als focus punt opde plek waar ik ging zitten. 

Voor de belichting wilde ik een type belichting gebruiken die je momenteel veel in advertenties en magazines ziet. Bestaande uit een hoofdlicht en een vul-/accentlicht van achter. 

Als start begin ik altijd met een foto zonder flits om te kijken wat het aanwezige licht doet: 

 Ferry Knijn Fotografie 2015

Camera instelling:
Camera: Nikon D610
Lens: Sigma 24-105 f4 art
Diafragma: f8
Sluitertijd: 1/160
Iso: 100
Brandpunt: 105mm
Witbalans: Bewolkt

Vervolgens heb ik het hoofdlicht geplaatst. Hiervoor heb ik gekozen voor een kleine softbox redelijk dicht bij mij zelf om zo zacht mogelijk licht te krijgen. De reden dat ik voor de softbox gekozen heb, is dat ik mijn hoofdlicht zoveel mogelijk wil sturen en niet gelijk te veel licht op de achtergrond wil.

 Ferry Knijn Fotografie 2015

De softbox staat vlak buiten het kader. De belichtingsstijl is de Rembrand-methode te herkennen aan het driehoekje licht onder het oog aan de donkere zijde.   

Na het hoofdlicht geplaatst te hebben heb ik het accentlicht toegevoegd. Hiervoor heb ik de doorschijnende paraplu gekozen. Deze stond in een hoek van ongeveer 45 graden op mij gericht. 

 Ferry Knijn Fotografie 2015

De reden dat ik voor de doorschijnende praraplu gegaan ben, is omdat ik de paraplu ook weer redelijk dicht op mij gericht wilde hebben. De paraplu geeft ook de achtergrond wat meer licht.

Let er op op met het accentlicht dat je deze niet te fel aanzet. Dit is een veelgemaakte fout waardoor het accentlicht het hoofdlicht gaat overnemen. Onthoud dat het oog altijd het eerste getrokken wordt naar het lichtste gedeelte in de foto. Dit moet het gezicht van de persoon zijn en niet zijn nek. Ik heb daarom het accentlicht ongeveer 1/3e stop onder het hoofdlicht uitgemeten.   

 Ferry Knijn Fotografie 2015

Nabewerking

De nabewerking heb ik zo simpel mogelijk gehouden.  

Stap 1:

Als eerste heb ik iets meer contrast toegevoegd door met de “Whites" en “Blacks” te schuiven. Dit heb ik op het oog gedaan naar een punt dat het voor mijn gevoel goed was. Persoonlijk let ik bijna nooit op histogrammen. Ik werk op een Eizo scherm en pas als ik ga printen kijk ik als laatste naar de Histogram om het laatste beetje contrast toe te voegen om het contrast goed te krijgen uit de printer vandaan. 

Stap 2:

Om de foto iets meer character te geven heb ik een beetje “Clarity” toegevoegd. Let op met Clarity, voeg dit nooit te veel toe, zeker niet met vrouwen, het is namelijk desastreus voor de huid. Ook gaat je foto er snel onnatuurlijk en bijna HDR uit ziet. Dit kan voor een speciaal effect leuk zijn, maar pas hier verder mee op. 

Tevens heb ik de “Saturation” schuif iets omlaag gehaald voor net dat beetje extra sfeer.

Stap 3:

Om de foto af te maken heb ik een licht vignette toegevoegd met de “Radial Filter” functie in Lightroom.

Stap 4:

Het viel me op dat er een naad in de muur liep, deze heb ik in fotoshop met de Healing-brush verwijderd. 

Omdat helaas maar twee mensen hun antwoorden hebben gezet onder de blog laat ik ze toch alle twee winnen! Surya en Jeroen gefeliciteerd ik neem contact met jullie op voor een leuke prijs!

Mocht je deze blog en les leuk vinden hoor ik het graag! Dan ga ik op deze weg verder voor het boek! 

Wil je al eerder dan het boek klaar is leren hoe je nog veel meer kunt doen met simpele belichtingen voor portretfotografie, schijfje dan nu in voor de workshop: Basis studio portret fotografie op 10 oktober.