Review: Canon EOS R

Afgelopen week had ik de Canon EOS R om te testen. Dus tijdens een portretfotoshoot met Caroline Kolset een mooi moment om de camera te testen

De Canon EOS R heb ik vooral getest als camera voor portretfotografie tijdens een portretsessie in Amsterdam. Ik had de Canon EOS R samen met de RF 24-105 f4 USM IS.

De Canon EOS R met portretfotografie

Online kom ik een hoop haat en liefde voor de camera tegen en ik moet zeggen ik zit ook in ene tweestrijd. De Canon EOS R als camera een goede camera, hij doet wat hij moet doen, heeft een 30 megapixelsensor, de autofocus werkt goed, de viewfinder is goed, voor video werkt hij goed, heeft c-log, het klapscherm zorgt ervoor dat tijdens het vloggen je jezelf kan zien. en het beeld wat er uitkomt is van de kwaliteit die je van Canon kan verwachten.

Maar nu zit je natuurlijk te wachten op wat dan de grote maar is, en dat is voor mij dat de camera een beetje als een compromis camera aanvoelt, als een camera die neergezet is omdat Canon ook een goede spiegelloze camera maar het vooral niet mag bijten van de andere divisies van Canon camera’s.

Onlangs heb ik op een bruiloft even met de Canon 5DMKIII gewerkt en werken met de Canon EOS R voelt aan als werken met een DSLR camera, maar een spiegeloze camera kan zoveel meer bieden, zoals exposure preview en image review, maar deze functie werken net niet lekker zoals je zou willen wat een Fujifilm camera weer wel kan. De exposure preview (voorbeeld in je scherm wat de belichting gaat doen) werkt manueel alleen als je het via het menu aan/uitzet of gecombineerd met DOF-preview, wat net niet lekker werkt, ook als je in half automaat werkt, werkt het goed tot je er een flitser om trigger op zet, dan doet hij het niet meer, wat net weer irritant is als je met flits snel buiten wil werken en je snel wil balanceren met omgevingslicht. De Image preview (de foto zien als hij gemaakt is) om te controleren of je foto klopt, wat kan in de viewfinder is de kortste tijd bijvoorbeeld 2sec, wat veel te lang is als je aan het fotograferen bent en tussendoor wilt kijken.

De kwaliteit van de camera is verder niks op af te dingen en is gewoon goed!

De Canon EOS R en filmen

Canon maakt geweldige cinecamera’s en hoe heerlijk zou het zijn als Canon die kennis ook in deze camera zou stoppen en dat is nou net te weinig gebeurd naar mijn mening. De camera werkt verder perfect voor als je bijvoorbeeld youtube content wil maken, maar voor het betere werk mis ik toch functie. C-Log is bijvoorbeeld alleen mogelijk in de manuele stand, terwijl omdat je geen variabele ND filter hebt geen C-Log en auto iso kan gebruiken, wat lastig is met snel veranderende omstandigheden en je wel C-log wil voor het mixen met de Canon Cine camera’s als de C300MKII. Als je 4k wilt filmen krijg je een behoorlijke crop. Ook het selecteren van de video functie loopt net niet lekker snel omdat je eerst de mode knop moet indrukken en dan naar video moet gaan en dan de video stand selecteren. Vervolgens kan je alleen video starten met de Rec knop die net niet ergonomische geplaatst is. Ook kan je als je op 24fps filmt niet voor een 1/48 sluitertijd kan kiezen.

Conclusie

over het algemeen als je naar de Canon EOS R kijkt is het binnen de functies die hij moet doen gewoon goed. Echter door de boven genoemde imperfecties, voelt toch net niet als een camera die je moet hebben als je als bij een ander merk zit. Als je al Canon gear hebt is het een perfecte camera om naar spiegelloos te gaan, maar de echte voordelen die je met spiegelloos kan krijgen, die missen een beetje.

Ferry Klikt met.... Marco de Paauw

In mijn serie Ferry klikt met…. interview ik collega fotografen. Deze keer zit ik met één van de beste natuurfotografen van Nederland, niemand anders dan Marco de Paauw. De opname van de aflevering was even een uitdaging, maar uit eindelijk toch gelukt

Making off:


Portretten van slachtoffers van mensenshandel

Een paar weken geleden kreeg ik het verzoek vanuit het Rode Kruis een serie portreten te maken van slachtoffers van mensenhandel. Deze zeven krachtige vrouwen heb ik daarom gefotografeerd op een geheime locatie. De uitdaging was om ze wel herkenbaar, maar ook weer onherkenbaar te fotograferen want deze vrouwen lopen nog steeds gevaar.

in Nederland zijn er alleen al naar schatting 6.500 slachtoffers, waarvan er maar gemiddeld jaarlijk 950 gered worden of bekend zijn. Wil je weten wat jij kan doen? Ga naar rodekruis.nl/hulp-in-nederland/hulp-slachtoffers-mensenhandel/

Behind the scenes, portretfotografie met Dragica

Afgelopen week heb ik een fotosessie gedaan met Dragica Janeke, duidelijk doel was, we gaan het simpel en puur houden. Dus simpele achtergrond, niet et veel sets of props, basis make-up en kleding en vooral een echt puur portret maken. Dus gelijk ook weer even een leuke behind the scenes gemaakt van de portretfotografie sessie

Tijdens de portretfotografie sessie begin het te sneeuwen dus aan het einde ook maar even naar buiten gegaan en een sessie op het mooie industrie terrein van Nieuw-Vennep gedaan

Portretfotografie uitdaging met Remco Stunnenberg

Afgelopen zaterdag was Remco Stunnenberg van Digifotopro bij mij te gast op de studio. Tijdens het gesprek kwamen we ook op het onderwerp, wat is het verschil tussen een professionele portretfotograaf en een amateur. Toen gaf ik het antwoord wat ik vaker dan geef “een amateur zeurt als hij maar een half uur krijgt en een professionele fotoraaf is blij als hij een kwartier heeft”. Om vervolgens ook te bewijzen dat je heelveel al kan doen qua portretfotografie kan doen in een kwartier heb ik een demo hiervan gedaan met Remco als model. Hier onder is de video waarin ik jullie intergraal meeneem met de portretfotografie shoot!

Qua licht opstelling gebruik ik alleen de Profoto B10 met een translucent paraplu S. Als camera gebruik ik de Fujifilm GFX samen met het 110mm en 63mm objectief. Alle nabewerking is uitsluitend in Capture One Pro gedaan.

Open studio dag 18 november

Zondag 18 november is het Nationale Atelierweekend, tijdens deze dag stel ik mijn studio open voor iedereen die eens een kijkje wil komen nemen in mijn fotostudio!

Naast een kijkje komen nemen kan je ook geportretteerd worden en krijg je een A4 print voor slechts €25,-. Ook kan je werk van mijn nieuwste project komen bekijken!

Fotoshoot in Wenen

Twee weken geleden ben ik voor een fashion fotoshoot naar Wenen geweest. Samen met latex fahion model Dutchdame hebben we aan een kalender gewerkt. De kleding werdt verzorgt door Odd Territory en het licht kwam van Profoto, we mochten de B10 lenen.

Uiteraard heb ik ook weer een vlog gemaakt, hier zijn de eerste twee video’s


Workshop dansfotografie met de Profoto B10

Afgelopen zaterdag heb ik een workshop dansfotografie gegeven in de Amsterdamse Waterleidingduinen voor de Fotolumni. Dit was gelijk de eerste echte praktijktest voor de Profoto B10 en zijn HSS functionaliteiten.

Hier zijn de eerste twee foto’s. De eerste is een foto zonder flits. Ik heb trouwens de Fujifilm X-H1 met de 16mm 1.4 gebruikt. Bij deze foto’s op f1.4 iso 100 1/8000. Deze foto was puur als test voor het omgevingslicht. De tweede is de test foto voor de flits, gemaakt op TTL met Hi-s aan en geen compensatie en was gelijk goed!


Vervolgens besloten om toch iets meer licht in de foto te gebruiken en heb ik het diafragma iets meer opengedraaid naar 1.4. Hier zijn de andere twee foto’s die ik gemaakt heb voordat de workshop cursisten aan de slag gingen
De modellen zijn verlicht met de Profoto B10 en de Profoto Umbrella Small S Translucent

Na de demo was het tijd voor de cursisten aan de slag te gaan.

Profoto B10

Gisteren is de Profoto B10 geïntroduceerd. De Profoto B10 is een 250watt/sec monolight flitser op accu en Led lamp. Hiermee is het een kleine krachtpatser ideaal voor mensen die veel potretfotografie en video doen, zoals ik bijvoorbeeld.

De Profoto B10 heeft een 10 stops regelbereik, en een ledlamp met een max vermogen van 2500 lumen en is qua kleurtemperatuur instelbaar van 300 - 6500 kelvin. Tevens heeft de Profoto B10 bluetooth ingebouwd waarmee je hem kan koppelen aan je smartphone en de lamp kan aansturen via je telefoon en ook als externe flitser voor je smartphone fotografie kan gebruiken.

De Profoto geeft 400 flitsen op een volle accu of 75 minuten filmen en het opladen van een accu duurt ongeveer 90 minuten. Maar je kan je Profoto B10 ook gewoon aansluiten op het netstroom.

Tevens is de Profoto B10 compatible met alle Profoto OCF en RFI lichtvormers, en heeft de houder ook een schacht voor gebruik van de Profoto Paraplus’ waar ik dol op ben!

Ook werkt hij compleet samen met alle andere Profoto flitsers. Je kan de Profoto B10 ook aansturen met de AIR TTL trigger en dus TTL aansturen of HSS synchroniseren toto een 1/8000e.Op avontuur met Marco de Paauw in de Biesbosch

Gisteren weer een toffe video kunnen maken. Mijn plan was om een aflevering Ferry Klikt met op te gaan nemen samen met natuurfotograaf Marco de Paauw, en dit wilde we doen vanaf zijn bootje in de Biesbosch, de achtertijd van Marco. Echter liep de planning totaal anders na motor problemen, wil je weten wat we allemaal meegemaakt hebben? Kijk nu de video!