Review: Olympus OM-D E-M10 mkII

Tijdens de opnames van de workshop "Basis fotografie" voor Cafe Obscura hebben wij gebruik gemaakt van de Olympus OM-D E-M10 mkII. Dit was gelijk een mooi moment voor een review

De body

De Olympus OM-D E-M10 mkII heeft een compacte body van ongeveer 390 gram en houd lekker in de hand vast. De 16 megapixel Micro Four Thirts sensor is niet heel veel, maar ruim voldoende om mee te starten. Deze camera is echt bedoelt voor de fotosiasteling, en daar is deze camera echt zeer geschikt voor!

De Olympus OM-D E-M10 mkII heeft zeer veel extra functies en mogelijkheden, zoals creatieve effecten, 4k-time lapse,  5-assige stabilisatie.

Touch screen

De touch screen achter op de Olympus OM-D E-M10 mkII camera is zeer prettige om mee te werken. Vooral het touch, focus en afdrukken werkt snel en goed! Zelf zou ik graag nog zien dat je ook via het touch screen het menu zou kunnen bedienen. Misschien dat dit nog in een update komt.

Menu's en knoppen

De camera biedt erg veel functies en mogelijkheden. Echter moet je wel veel in de menu's duiken om dit er uit te halen. Het is soms even zoeken waar wat zit. De knoppen zijn wel iets groter geworden naar mijn gevoel en ik heb niet meer dat ik per ongeluk meerdere knoppen te gelijk in druk! Van de ruimte op de body wordt voorzover die is bij deze compacte camera optimaal gebruik gemaakt. 

Objectieven

We hebben de Olympus OM-D E-M10 mkII getest met de 12-50mm en 45mm 1.8 objectieven.  Het 12-50mm objectief is zeer licht en het zoombereik is erg prettig. Echter het zoomen met de hand voelt een beetje raar ivm hij ook aangestuurd wordt een electro motor voor mooi zooms tijdens bijvoorbeeld het filmen. Maar dit hadden ze van mij er uit mogen laten

Het zuiko 45mm objectief blijft een heerlijk klein en licht sterkt portretobjectief.

Autofocus

De autofocus is heerlijk snel en bijna altijd raak. Ook de mogelijkheid om je focuspunt te kiezen over bijna het hele bereik van de sensor is erg fijn.

Nadelen

Voor de prijs en mogelijkheden die de camera biedt mag je eigenlijk niet klagen. Ook op hogere ISO's werkt de Olympus OM-D E-M10 mkII zeer acceptabel. Echter waar je wel merkt dat de Olympus OM-D E-M10 mkII minder presteert dan de camera's met grotere sensoren is in nabewerking als je schaduwen wilt ophalen, of hooglichten. Dus je moet wel gelijk goed fotograferen. Maar met alle opties die de camera biedt is dit niet moeilijk. De EVF geeft je eigen continu een "Wat je ziet is wat je krijgt" beeld.