Review: Hasselblad CFV-50c

Hi all,

Zoals jullie misschien al eerder gelezen hebben mocht ik van Hasselblad importeur Pro Spirit de Hasselblad CFV-50c lenen. Vandaag wil ik graag mijn review van deze digitale achterwand met jullie delen. 

Dit is een real-life review. Ik bespreek vooral over hoe ik de camera gebruikt heb als portretfotograaf. Tevens ga ik alleen in op de dingen die ik belangrijk vind als gebruiker. Omdat ik de CFV-50c alleen tijdens de dagen van het project heb gebruikt, heb ik geen kans gehad om alle uithoeken van deze digitale achterwand uit te diepen. Mocht je nog vragen hebben, laat het me weten en neem anders contact op met de mensen van Pro Spirit!

Introductie van de CFV-50

De Hasselblad CFV-50c is een 50 megapixel (6200 x 8272) CMOS-sensor digitale achterwand gemaakt om te gebruiken met de klassieke Hasselblad V-serie camera’s. De ratio van de sensor is een soort van 4:3 in tegenstelling tot de 2:3 van 35mm camera’s. Het voordeel van de CMOS is dat je nu ook hogere ISO-waarde kunt gebruiken met de camera tot zelfs 6400! En ja dat is heel wat voor een middenformaat camera. Met de DALSA sensoren kwam je niet hoger dan 400. De sluitertijd varieert van 1/800 tot 32 minuten afhankelijk van welke body en lens je gebruikt.

Werken met de CFV-50

Het eerste wat ik graag wil delen is dat Middenformaat camera’s geen camera’s zijn om snel mee te werken. Het gaat bij middenformaat camera’s om kwaliteit boven kwantiteit. Houd er ook rekening mee dat de foto’s gemiddeld 65MB bij RAW 3FR en 154MB bij TIFF 8 bit zijn. 

Het monteren van dan de back is zeer simpel. Dit werkt het zelfde als de analoge filmbacks. Tevens in tegenstelling tot digitale achterwand van andere fabrikanten heb je geen extra snoeren nodig om de CFV-50- back met de lens te koppelen om de sluiter te synchroniseren met de digitale achterwand. Het design past prachtig bij de oude body’s. Het enige wat afwijkt is de batterij die iets uit steekt. Verder zou je denken dat je met een compleet analoge setup werkt. 

De interface en de knoppen ga ik verder niet op in. Dit wijst zichzelf! 

Tevens zit er bij de CFV-50c een speciaal matglas. Deze geeft duidelijk aan wat de ratio is van de beeld sensor. Zo weet je hoe je moet kaderen. 

Tijdens de sessies maakte ik gebruik van 1 studio lamp. De Broncolor Move 1200L samen met de Para 133. Dit gaf een zeer mooi dynamisch beeld in combinatie met de CFV-50c. De Move 1200L synchroniseren is ouderwets via de lange kabel. En niet vanwege nostalgie, maar meer omdat ik het verloopkabeltje naar de trigger niet kon vinden. Nu moet ik wel zeggen, dat ik met lange kabel fijner vind omdat je anders de trigger nergens kunt vast zetten. Deze camera’s zijn nooit ontworpen als reportage camera’s met flitsschoen. 

Tijdens de sessies had ik de CFV-50c via de firewire kabel aangesloten op mijn MacBook pro, om zo direct te kunnen terugkijken wat we maakten. Het andere voordeel is dat de CVF-50c dan ook voeding krijgt via de kabel en je geen batterijen nodig hebt! Zorg er tevens voor als je niet via thetering fotografeert dat je voldoende snelle geheugenkaarten bij je hebt als je veel wilt fotograferen!

De foto’s

De eerste foto’s die je maakt zijn even schrikken! Je verwacht dat zo’n camera met de eerste klik gelijk de meeste fantastische foto’s maakt. Maar nu komt de truc. Deze opstelling maakt de foto’s niet voor jou. Hij is namelijk zo goed, dat hij elke fout die jij als fotograaf maakt, genadeloos terug geeft! Dit zijn geen camera’s dit het werk voor je doen.

Als je op de digitale achterwand kijkt krijg je als preview een ongecomprimeerde RAW foto te zien. Op een gewone DSLR is dit een al verscherpte en gecomprimeerde JPEG variant. Dit is even wennen. Ook als je via Thetering naar de laptop naar de gratis Hasselblad Phocus software fotografeert zie je dit. Deze camera heeft een groot dynamische bereik van 13-stops, en de software laat alles zien wat er in de foto zit. Je zal dus moeten leren om even een profiel met iets meer contrast te maken en verscherping te maken.  Dit zorgt dat je een reëler beeld hebt van wat je maakt. 

Als je dit door hebt, en je gaat met de camera werken. Dan krijg je ook geweldige foto’s! 

De sessies

Tijdens de sessie heb ik eerst via de viewfinder van de Hasselblad 500c/m gefilmd en vervolgens gefotografeerd. Dit was een heerlijke manier om te werken. Het viel me ook op dat ik veel minder  foto’s dan normaal nam. Normaal schiet ik tijdens een portretsessie snel 200 tot 300 foto’s. Nu lag het gemiddelde op 20 tot 50. Dit zorgde dat het kiezen van de juiste foto’s een stuk sneller ging, Ook zat er meer rust in de sessie. 

Print

Het moment dat de kwaliteit van een middenformaat echt floreert is het moment wanneer je print. En vooral ook groter print. Dan komt er zo’n mooie extra feel uit deze camera’s. Iets wat niet te beschrijven is, maar het geeft net dat randje wat het verschil maakt!

De conclusie.

De Hasselblad CFV-50c is een geweldige digitale achterwand voor gebruik op de oude Hasselblad camera’s. Maar het is er ook één met een leercurve voor jou als fotograaf. Zoals eerder gezegd het is geen snelheidsmonster en iedere fout krijg je terug. En daar ben jij als fotograaf als enige de schuldige van. Want jij bedient de camera en de digitale achterwand legt alleen vast wat jij doet!

Deze body is in mijn mening vooral voor portret-, landschaps-, en straatfotografen. Vooral voor fotografen die de tijd willen en kunnen nemen om een geweldig beeld vast te leggen!