Ferry Knijn Media

View Original

Tethered fotograferen met FujiFilm naar Capture One Pro 11

Zoals de meeste van jullie waarschijnlijk weten ben ik gek op Capture One voor mijn nabewerking van mijn RAW-bestanden. De enige reden dat ik nu veel met Lightroom werk is dat ik niet tethered kon fotograferen met Capture One en mijn FujiFilm camera's en omdat Capture One niet standaard mijn FujiFilm GFX bestanden ondersteund. 

Maar voor het probleem dat ik niet Tethered kon fotograferen naar Capture One heb iik voor mijn FujiFilm X-series camera's nu een oplossing gevonden!

  • Van de FujiFilm website kan je gratis FujiFilm Acquire downloaden. Klik HIER om gelijk naar de pagina te gaan.
  • Start na het installeren van FujiFilm Acquire Capture One Pro op en maak een sessie aan.
  • Start FujiFilm Acquire op en verbind je camera via een Tethering kabel (Ik raad die Tether Tools aan, eerder goedkopere gehad maar slechte ervaringen mee).
  • Als FujiFilm Acquire opstart moet je een map kiezen waar je wil dat FujiFilm Acquire de bestanden plaatst. Kies nu de Capture map in de sessie map die je net hebt aangemaakt met Capture One.
  • Als je nu foto's maakt komen ze gelijk in de capture map van je Capture One sessie en kan je ze bekijken als je aan het fotograferen bent.

Wat niet werkt is dat als je eenmaal een instellingen maakt voor een basis look dat deze over alle binnenkomende foto's automatisch laadt en overlay functies of je camera vanaf de computer bedienen. Maar voor mij is dit al voldoende om tijdens sessies er mee te werken omdat ik de look voor 90% in camera die en de grading achteraf. 

Toch blijf ik hopen dat Capture One FujiFilm eens goed gaat ondersteunen en volledige Tetheringfunctionaliteit in gaat bouwen. Ook het gewoon ondersteunen van de GFX zou fijn zijn. Ik weet dat Capture One zoiets heeft van wij gaan geen Middenformaat camera's van andere merken ondersteunen, maar laten we eerlijk zijn er zijn zeer weinig mensen die een 30k camera kunnen en willen kopen, de gene die dat wel willen en kunnen zullen dat ook blijven doen en met de software verkoop kunnen ze meer en continuer geld verdienen dan met de camera verkoop. Maar dat even ter zijde. 

Verder was dit de laatste blog van dit jaar. Dus iedereen alvast de beste wensen voor het nieuwe jaar! 

En oh, had ik het hier ook al verteld? Als ik 100 abonnees haal op mijn Youtube kanaal geef ik een gratis workshop weg, dus volg mij ook op youtube!