Ferry Knijn Media

View Original

Hoe kom je verder met fotografie

We kennen het allemaal wel denk ik, het gevoel dat je niet verder komt in het leven. Of dat je net als mij soms het gevoel hebt dat je vast zit in de groei met bijvoorbeeld je fotografie. Terwijl de mensen waar je naar op kijkt of om je heen kijkt alles wel lijken te lukken. Dan moet je iets doen. Wat soms erg lastig lijkt maar eigenlijk heel simpel is.

Uit je bed komen

Het eerste wat je moet doen is letterlijk uit je bed komen en dingen gaan doen. Het belangrijkste wat je moet doen om een race te kunnen winnen is aan de start verschijnen. Als je maar in je veilige bed blijft, kom je nooit ergens

Regen? Je bent niet van suiker!

Ben je uit bed gekomen en kijk je uit het raam en denk je, het regent… laat ik lekker terug in bed kruipen. Ja, dan lukt het natuurlijk ook niet. Pak een paraplu of whatever en trotseer de bui, je bent niet van suiker! Misschien als het heel hard gaat moet je tussendoor even schuilen… maar alleen door het pad te gaan bewandelen kom je op je doel.

Kleine dingen vieren

Vier elke kleine overwinning. Aan het begin de eerste gelukt foto, dan iedere serie geode foto’s dan nieuwe camera, of verder komen, een weer grotere klant etc. Elke stap van groei is een behaalde mijlpaal en de berg die je wilt beklimmen, hoe verder je komt, hoe groter die lijkt te worden. Dat is totaal niet erg, is gewoon hoe het werkt. Accepteer dat, leer er vrede mee hebben en geniet van je pad.

Visualiseren

Dit vond ik altijd een beetje zweverig. Maar terugkijkend werkt het wel. Als ik kijk dat de dingen waar ik vroeger van droomde, dat ik die nu heb, denk aan gear maar ook type projecten die ik nu doe en team. Dan heeft het er aan denken en visualiseren toch wel gewerkt!

Terugkijken op wel behaalde doelen

Kijk ook vooral terug op de dingen die je wel behaald hebt. Ook al ben je voor je gevoel nergens ben jij altijd verder dan de gene die net start, heb je toch stiekem meer gave dingen gedaan dan je misschien denkt en de berg waar je naartoe wil, dat blijf je verleggen omdat je dingen behaalt hebt. Het is net als de pot met goud aan einde van de regenboog. het is een doel, maar je komt er nooit omdat steeds als jij zelf verder komt verleg je ook weer je doelen, terwijl je dan misschien wel de doelen al bereikt hebt, waar je eerst alleen maar van droomde of nog niet eens wist dat dat een doel was.