Anatomie van een commerciële shoot

Deze week de anatomie van een commerciële fotosessie. Afgelopen week heb ik voor Dani Bridal haar eerste door haar ontworpen bruidsjurk gefotografeerd. De foto's gaan gebruikt worden voor de folders, website catalogus etc.

Eerste contact

Na het twee telefoongesprekken hebben wij een afspraak gemaakt bij de klant thuis. Tijdens dit gesprek hebben wij alle opties en wensen van de klant besproken. Onderdelen die hierin besproken zijn onder andere:

  • wie ben ik
  • wie zijn zij
  • waar gaan de foto's voor gebruikt worden
  • de look
  • mogelijke datums
  • kleding en te gebruiken rekwisieten
  • het model

Dit is ook het moment waar je de klant veel ideeën kan aanbrengen voor hoe het eventueel ook zou kunnen. Of als de klant helemaal nog geen idee heeft deze aandragen. Tevens was dit ok een moment waarop ik een bevriend designster kon aandragen voor hulp bij het logo.

Week erna

De week erna begint het telefoneren. Als eerste is het belangrijk of de locaties beschikbaar zijn. Maak hierbij zowel een A, B als C plan. Vervolgens kijk welke extra personen er waneer beschikbaar zijn. Denk hier bij aan assistentes, visagie, modellen. Als je dit in kaart heb kan je met de klant de definitieve datum bespreken en vervolgens iedereen vast leggen voor dat moment.

Bij deze opdracht viel het originele model die de klant geregeld had weg. Op dat moment is het ene kwestie van inventariseren welke modellen jij in je netwerk heb en met de klant overleggen. In dit geval had de klant zelf een andere model gevonden. Wel moest het tijdstip veranderd worden dus, dus alles moest weer opnieuw met de andere besproken worden. Dit zijn de momenten dat het A, B en C plan erg van pas kunnen komen. Het gebeurd mij regelmatig dat bij verplaatsing van een tijdstip iets of iemand niet kan. Dan is het hebben van een back-up plan erg handig.

Papierwerk

Het is van groot belang om al het papierwerk goed op orde te hebben. Stuur zodra alles de datum en tijd rond is iedereen informatie met wat er nodig is, wat er moet gebeuren, wie waar moet zijn etc. De klant krijgt en orderbevestiging met alle informatie. Belangrijke onderdelen hiervan:
- Alle adres en contact gegevens van jou, de klant, de visagie, de locaties
- Datum en tijd
- De rechten
- De kosten
- Betalingsvoorwaarde
- Aanlever afspraken van het materiaal
- Annuleringsvoorwaarde en kosten
- Verder alle overige gemaakt afspraken en belangrijke informatie
Vroeger was ik hier redelijk makkelijk in. Maar heb geleerd dat dit alles goed op papier zetten erg veel duidelijkheid geeft naar zowel jou als de klant. Dit voorkomt miscommunicatie en geeft bevestiging van de klant naar jou dat je alles goed hebt begrepen.

Voor de fotoshoot

Het lijkt misschien basis maar het blijft belangrijk. Laat voor de fotoshoot alle batterijen op. Controleer ook alle tijd en datum instellingen van je camera. Zodat als alles op je computer staat ook alles netjes op een rij staat.

Gear

Vervolgens wordt het je tassen inpakken en laden. Voor deze shoot had ik mee:
Thinktank Airport Airstream:
- Canon 5D Mk II
- Canon 24-70 2.8
- Canon 70-200 2.8
- Canon 430EX II
- Canon ST-E2
- Nikon D600
- Nikon 85mm 1.8 (top lens!)
- Nikon 35mm 1.4
- Honl Grid
- Colorchecker !!!!
- Cactus V5 set
- Verschillende etra batterijen, geheugenkaarten etc
Overige Camera's
- Fuji X100
- Yashica C
- Nikon J1
Voor de verdere belichting:
- Elinchrom BX500ri
- 70cm Elinchrom Beauty dish
- 100cm octa softbox elinchrom
- 35 x 90 Elinchrom softbox
- Wescott Apollo softbox
- C-Stand (mijn grootste vriend)
- Achtergrond ophang systeem voor 2.75 meter rol
- lamp statieven
- Manfrotto camera statief

De Fotosessie

Aangekomen in de fotostudio begin je met opbouwen. Tijdens het opbouwen kwam de visagiste en de klant en het model aan. In dit geval heb ik de klant met de visagiste laten bepalen voor de make-up ondertussen heb ik met mijn assistent de achtergrond en de belichting opgebouwd. Hou r rekening mee dat de make-up en dergelijke altijd uitlopen. Dt ligt niet aan de klant of de visagisten, maar er komen altijd last-minute dingen naar boven of details die toch even ander moeten.
Ondertussen heb ik met de klant ook een aar extra locaties in het studio laten zien, waaronder de gang, tuin en het dak.
Vak zet ik mijn lampen in de studio zo op dat ik makkelijk van look kan veranderen en diverse look uit de zelfde opstelling kan halen door bijvoorbeeld bepaalde groepen even uit te zetten. De basis set-up was een Elinchrom BX500Ri met de 70cm Beauty dish als hoofd licht, Elinchrom BX500Ri met 35x90 strip softbox als vul licht en een geleende Elinchrom Ranger RX met een reflector met grid als accent licht op het haar.
Na het studio gedeelte zijn wij mobiel door het pand heen gegaan. Hiervoor heb ik de Canon 430exII speedlight gebruikt, via de Cactus V5 triggers in de Westcott Apollo 28" Softbox op de C-Stand. it is voor mobiel werk mijn favoriete opstelling. Met deze opstelling kan ik complete sessies doen me verschillende looks. We zijn eerst de gang in gegaan, daarna de tuin en op het dak hebben we afgesloten.

Na de fotosessie

Na de fotosessie hebben wij alles weer ingepakt en ingeladen. De studio weer netjes achtergelaten. Thuis heb ik na het uitladen van de auto als eerste alle foto's op mijn computer gezet en de back-up schijf. Het valt mij op dat Aperture een stuk sneller is met foto's inladen dan Lightroom, ook kan ik met Aperture meerdere kaartjes tegelijk importeren. Na het importeren heb ik de klant gelijk even 6 foto's gestuurd die er onbewerkt al goed uitzagen om even een deze verder te geven over de foto's van de avond.
De dag erna heb ik alle foto's in Lightroom gezet om dat deze net iets krachtiger is dan Aperture, maar ik moet zeggen qua editten blijft Aperture toch iets fijner qua look dan Lightroom. Ook nu ik Aperture snel met Photoshop CS6 en CC kan integreren.

Het uitzoeken

He uitzoeken wordt een steeds sneller proces. De eerste ronde geef ik alle foto's met potentie een vlag. Daarna geef ik elke daarvan die ik goed vind 3 sterren. De 3 sterren foto's ga ik dan beter bekijken en eventueel iets bij croppen. De meeste potentiële krijgen 4-sterren. Er zijn er nu nog 40 van de 500 over. Deze open ik in Photoshop CS6 (CC heb ik wel maar gebruik ik niet ivm daar mijn NIK collectie niet werkt). Mijn retouch proces is nu vrij snel. Ik probeer maximaal 5 tot 10 minuten aan een foto te spanderen.
Stap 1: Kleur balans en hooglichten en dergelijke in lightroom aanpassen
Stap 2: Nik Define om ruis uit de achtergrond te halen
Stap 3: Met de Healing brushes de plekje svan de huid weg halen
Stap 3: Nik Colo efex pro met dynamic skin softner, eventueel de opacity iets verlagen
Stap 5: Eventuele extra haren weghalen
Stap 6: Verscherpen met of Viviza en dan structure of een high pass filter met een Overlay of Softlight blend modus
Stap 7: Terug naar Lightroom eventueel vignette toevoegen
Na deze bewerkingen zijn er 32 foto's over gebleven. Deze zijn naar de klant gegaan om te bekijken. De eind versies krijgen nog een betere retouche. Maar om 40 foto's een full retouch te geven is te veel werk. Dit geeft in ieder geval de klant het idee van de look van de foto's. De foto's werden verstuurd via Wetransfer.