Fujifilm #Staycreativeatehome challenge: 9 tips voor voedselfotografie die je thuis kan gebruiken

In de blog van gisteren vertelde ik al over dat ik een video gemaakt had voor de Fujifilm #Staycreativeatehome challenge over het onderdeel voedselfotografie. Natuurlijk ben ik vooral bekend van mijn portretfotografie, maar daarnaast doe ik ook nog andere soorten van fotografie, zoals voedselfotografie, echter deel ik dit niet vaak. In de video die ik voor de Fujifilm #Staycreativeatehome challenge gemaakt heb deel ik negen tip voor voedselfotografie die je thuis kan gebruiken. Ik heb dus alle luxe en apparatuur die ik normaal op de studio kan gebruiken. Voor deze tips heb ik dus echt minimale middelen gebruikt zodat deze dus ook echt thuis uitvoerbaar zijn zonder je veel dure apparatuur en spullen hebt!

Vloggen met je iPhone

Hoi allemaal,

Het is misschien jullie al opgevallen, maar momenteel blog ik wat minder en post ik vooral video's / vlogs op youtube. Dus als je echt op de hoogte wil blijven van mijn avonturen in fotografieland, volg mij op youtube! Je kan hier wekelijks 1 a 2 video's vinden met dingen die ik mee maak, beurzen, demo's, workshop, behind the scenes van fotoshoot etc. en regelmatig geef ik korte les video's en tips!

Deze week heb ik het eerste deel gepost van de tweedelige tips serie: vloggen met je iPhone, in deze video geef ik je Ferry's Five fast tips voor vloggen met je iPhone. De serie vloggen met je iPhone is bedoelt voor iedereen die wil gaan vloggen en denkt dat je hier allemaal dure spullen en ingewikkelde software nodig hebt, terwijl je de basis al in je broekzoek hebt zitten, namelijk je iPhone/Smartphone. Bekijk nu de video hier:

In deze video kan je onder andere leren hoe je het geluid kan verbeteren met je oordopjes, hoe je de telefoon vast houd en het voordeel van een selfistick, het gebruik van licht en editten op je telefoon met gratis software!

Fotografeer eens een hoed

Het klinkt misschien vreemd. Maar vaak hoor je fotografen praten over dat ze niemand hebben om te fotograferen of om licht opstellingen op te testen. Voor die fotografen het volgende. Fotografeer eens een hoed, os een ieder willekeurig voorwerp. Vandaag heb ik bijvoorbeeld foto's gemaakt van een hoed op een kruk. Ik wilde weten hoe mijn nieuwe Canon 85mm 1.8 lens werkt en reageert. Tevens wil ik graag kunnen flitsen op groot diafragma's Dus wat heb ik gedaan, een hele simpele opstelling gemaakt met de Hoed op een stoel. Vervolgens de camera instelt op 1/125 f2.5 Iso 100 en een foto gemaakt: Ferry Knijn hoed-2

Deze foto laat de hoeveelheid aanwezig licht zien. Omdat ik met een groot diafragma werk zal en snel veel aanwezig licht zijn. Met de sluitertijd kan ik niet sneller dan 1/125 of 1/160 in verband met de X/sync met de Canon 5D MkII. Vervolgens heb ik de YongNuo YN-560II gepakt met de Cactus V5 triggers en deze in de Westcott 28' Apollo geplaatst. Voor de gene die nu denken; "waarom niet je Elinchrom lampen?", nou die liggen nog in de studio en deze opstelling ga ik ook voor een locatie klus aanstaande zondag gebruiken. Met flits aan krijg je de volgende foto:

Ferry Knijn hoed

Op deze foto kun je duidelijk zien hoe het aanwezige licht combineert met de flitser. Ook is de kleine scherpte diepte goed zichtbaar, deze komt dor het gebruiken van het grote diafragma. Op de foto hieronder heb ik het diafragma zelfs verder geopend naar f1.8

Ferry Knijn hoed-3

De foto's in deze blog zijn 100% onbewerkt. Ze zijn alleen via Lightroom verkleind naar 80% jpeg's met een breedte van 600px.

 

The ONE light show aflevering 2: Fella with an Umbrella

Deze week in de ONE light show het fotograferen met een paraplu In 6 minuten leer ik jullie hoe je snel en doeltreffend een portret met een paraplu kunt maken en hoe je het licht meet met een Gossen DigiSky Flitsmeter! Mocht je liever eens in de echte praktijk willen leren om gaan met flitslicht schrijf je dan in voor een workshop!

Alle foto's in de show tijdens de uitleg zijn onbewerkt uit de camera

Gebruikt in deze aflevering

Voor advies voor advies over flitsapparatuur mag je altijd contact met mij opnemen!

Disclaimer Ik wordt niet gesponsord door Fotoflits en/of Elinchrom. Ik gebruik Elinchrom omdat dit het merk is wat ik graag gebruik vanwege de zeer goede prijs/kwaliteits verhouding en service!

Hoezo? Je hebt een grote studio nodig

Met workshops wordt wel eens de vraag gesteld of een grote studio nodig is, op online fora wordt er gezegd dat zij thuis geen goede foto's kunnen maken omdat er te weinig ruimte is. Graag wil ik bij deze aangeven dat een grote studio NIET nodig is! Je kunt overal goede foto's maken! Zolang je maar creatief bent met de ruimte en je hoeken. Als volgt twee voorbeelden!

Wouter Kiers in de woonkamer

DJP Wouter Kiers-9

 

Deze foto is gemaakt in de tijd dat ik nog geen studio gebruikte. Wat ik deed was in het appartement van mijn vriendin alle meubels aan de kant duwen, daarna een witte papier rol van 2.75 meter breed neer gezet, het papier kwam tot aan de voeten van de bank, ik zat op de bank met mijn rug tegen de muur.  De totale werkruimte was ongeveer 3 bij 4.5 meter!

Janine in de Studio

Janine FB-9

De foto hierboven is in de studio gemaakt, echter op een zeer klein werkvlak. De achterwand was een vlonder die niet groter was dan de randen van de foto. Het zelfde geldt voor de vloer die ietsjes groter was. Dit waren 5 planken van een standaard klik laminaat vloer. Net buiten beeld stond een C-stand met daarop de Elinchrom D-Lite RX One met een Rotalux 100cm Octa softbox. De binnen diffusor heb ik er uitgelaten en heb er een zilveren deflector in geplaatst voor een iets meer edgy look. Ik zat binnen een meter van de rand van de vloer. Oftewel de hele werkoppervlakte is slechts 2 bij 2 meter!

Dus voor iedereen die denkt dat hij een grote studio nodig heeft, bij deze: NEE DUS!! Wees creatief met de ruimte die je hebt. Je kunt veel meer dan je denkt!