Fotoshoot "Gefileerd"

Een paar weken geleden mocht ik voor het nieuwe EO TV programma met Jennifer Hofman, Gefileerd de nieuwe promotie foto’s maken. Dit hebben we op locatie gedaan bij de Floating Farm in de Rotterdamse havens. Uiteraard was het weer lekker Hollands, maar dat heeft ons niet tegen gehouden bij de portretfotografie.

Gear:
Camera: Fujifilm GFX met 110 en 45 mm
Video: Fujifilm X-H1 met 16mm 1.4
Licht: Profoto B10

Klant: Evangelische Omroep
Producent: Warner Bros Nederland

Profoto B10

Gisteren is de Profoto B10 geïntroduceerd. De Profoto B10 is een 250watt/sec monolight flitser op accu en Led lamp. Hiermee is het een kleine krachtpatser ideaal voor mensen die veel potretfotografie en video doen, zoals ik bijvoorbeeld.

De Profoto B10 heeft een 10 stops regelbereik, en een ledlamp met een max vermogen van 2500 lumen en is qua kleurtemperatuur instelbaar van 300 - 6500 kelvin. Tevens heeft de Profoto B10 bluetooth ingebouwd waarmee je hem kan koppelen aan je smartphone en de lamp kan aansturen via je telefoon en ook als externe flitser voor je smartphone fotografie kan gebruiken.

De Profoto geeft 400 flitsen op een volle accu of 75 minuten filmen en het opladen van een accu duurt ongeveer 90 minuten. Maar je kan je Profoto B10 ook gewoon aansluiten op het netstroom.

Tevens is de Profoto B10 compatible met alle Profoto OCF en RFI lichtvormers, en heeft de houder ook een schacht voor gebruik van de Profoto Paraplus’ waar ik dol op ben!

Ook werkt hij compleet samen met alle andere Profoto flitsers. Je kan de Profoto B10 ook aansturen met de AIR TTL trigger en dus TTL aansturen of HSS synchroniseren toto een 1/8000e.



What's in my bag: ThinkTank Retrospective 7 voor reportage en portretfotografie

Ik zat al een tijdje te denken om een what's in my bag of my gear post te gaan maken! Maar omdat ik meerdere tassen voor meerdere doeleindes heb, heb ik besloten een serie te gaan maken. Deze week de eerste tas, de ThinkTank Retrospective 7 schoudertas. 

Deze tas gebruik ik vooral voor locatie fotografie met reportagefotografie. Dit is ook één van mijn oudste tassen en gebruik hem nog steeds met veel plezier, met name in combinatie met de FUJIFILM camera X-series camera's.

Om het qua gewicht zo licht mogelijk te houden neem ik er in mee wat ik mee moet nemen en daar doe ik het dan ook mee. In het voorvak zitten meestal wat accessoires als 1 tot 4 extra batterijen voor de camera, een macro tussenring en wat er ook extra mogelijk mocht zijn. 

Standaard zit er altijd een FUJIFILM X100F in. De X100F is echt voor mij één van de meest fijne camera's voor reportage fotografie. 

Verder zit er een X-serie camera in, in dit geval mijn FUJIFILM X-H1 met diverse objectieven. De Objectieven willen wel eens wisselen, maar over het algemeen zit er in de FUJINON XF16-55mm 2.8 R LM WR, wat een echt werkpaard objectief is. Daarnaast een aantal lichtsterke primes, met name de XF16mm 1.4 R WR en  XF65mm 1.2 R APD. 

Met deze combinatie kan ik 95% van mijn reportagefotografie en portretfotografie op locatie doen. Een enkele keer wil ik wel eens een 50-140 2.8, met name bij concerten of dansvoorstellingen. Maar omdat ik deze niet vaak meer dan 5 keer per jaar nodig heb leen of huur ik deze als het nodig. Misschien dat ik hem in de toekomst wel nog eens aanschaf, maar voorlopig nog niet. 

Fast Review: Profoto Air Remote TTL-F

As promised here is my review of the Profoto Air Remote TTL-F

Ease of use

The Profoto Air Remote TTL-F is the way to go is you want to have professional studio light and full TTL functionality and HSS. Slip it on your FujiFilm camera and it works.

But for you use it don't forget to update the firmware of your camera and strobes. If you don't do this you can het some bugs with the HSS function and TTL. 

But with the Profoto Air Remote TTL-F you can control the lights in manual or full TTL mode. With one light you need to use your camera's flash compensation, with multiple the groups on the remote. 

 

Compatible Camera's and Strobes

At this moment the Profoto Air Remote TTL-F works with the FujiFilm X-T2, X-Pro2, X100f and GFX-50s camera. More will be possible after firmware updates

From the profoto site you have full TTL and HSS functionality with the Profoto, A1 (when used off-camera), B1, B1X, B2, D2 and Pro10. 

The Con's

Off-course there are also some downsides. One is the battery life, this is approx. 30 hours on 2 AAA-batterys. The Profoto Air Remote can do much longer on a pair of AAA battery's, but also has a lot less of calculation to do.... 

The other con is that in comparison the de Profoto Air Remote you only have acces to groups A, B and C and not D, E and F. Which won't be a problem if you are like me and hardly ever use more then two or three lights. 

Questions

If you have any questions please let me know in a comment below!

 

Photoshoot met mijn eigen GFX

Afgelopen week heb ik de grootte stap gemaakt en mijn laatste Nikon D750 en glas ingeruild op een FujiFilm GFX. Al jaren wilde ik een Middenformaat camera en nu heb ik er eindelijk één.

Waarom Middenformaat

De reden dat ik graag een middenformaat camera wil is niet alleen de resolutie. Ja, de gfx heeft een 51,4 megapixel resolutie, maar eigenlijk boeit dat me niet zo. Het is vooral de look die je krijgt door de grotere sensor. Daardoor krijg je zo'n andere perceptie van scherpte diepte. Ook de kleur en het dynamische bereik zijn mooier. Het is de "Ik weet niet wat het is, maar het geeft iets wat anders is en ik vind het heel erg mooi".

Daarnaast is het ook een andere manier van werken, je schiet grotere bestanden en moet meer nadenken over je shot. Ondanks je met de FujiFilm GFX bijna kunt fotograferen als een DSLR camera, wil ik toch benadrukken dit niet te doen. 

Electronic Viewfinder

De camera heeft een elektronische viewfinder en dat is aan het begin even wennen, maar als je het eenmaal gewend bent wil je niet anders. Als je met natuurlijk licht werkt geeft de EVF continu een "What you see, is what you get" beeld, je hoeft dus niet meer te gokken op de belichten of vertrouwen op de lichtmeter en juiste compensatie instelling. Als je flitst kan je instellen dat je steeds 0.5 of 2 seconden ziet wat je hebt geschoten, wat er voor zorgt dat je niet steeds je camera van je gezicht hoeft te halen om het beeld te bekijken. Wat uiteindelijk resulteert in minder foto's en directer naar het eindresultaat toe te kunnen werken. En als je snel moet werken is dat erg handig!

Objectieven

Momenteel heb ik alleen de 63mm 2.8 R WR, maar heb ook al de 120mm f4 en 110mm f2 kunnen testen. Eind van de zomer hoop ik de 110mm f2 R WR te kunnen toevoegen en eind van het jaar de 45mm. dan heb ik mijn hele set compleet. De 63mm is een erg prettig objectief om mee te starten maar voor portret is de 110mm ook erg gaaf. 

Touchscreen Scherm

Op de achterkant zit een touch-screen kantel scherm. De eerste ervaringen zijn hier erg prettig mee, zeker met terug kijken van de beelden, dan werkt het bet zoals als op je tablet. 

Video

Met de GFX kan je ook Full HD filmen op middenformaat sensor formaat. Ik ben erg benieuwd hoe dit gaat werken. Momenteel heb ik nog geen echte video geschoten met de GFX maar binnenkort meer.

Behind the scenes

Hier is even een korte video van de eerste shoot die ik met mijn eigen FujiFilm GFX gedaan heb in combinatie met de 63mm 2.8 R WR en de 110mm F2 R WR. De Video is gechoten met de FujiFilm X-T2 en 35mm 1.4 R. Voor de X-T2 heb ik de dag na de shoot de 10-24 binnen gehad. Dit wordt mijn vlog objectief. Deze heeft namelijk OIS en beter focussing. Het model is Freeke den Dulk Trouwens

Even kleine tip, zoals eerder gemeld loopt bij middenformaat het scherpte diepte anders. Dit zorgt ervoor dat je als je bijvoorbeeld met de 110mm F2  met close up portretten op 1 f2 echt een hele kleine scherpte diepte hebt. Dus met een 110mm op F4 heb je de beeldhoek van ene 85 maar scherpte diepte van 1,8. Verkijk je hier niet op!

Dit waren mijn eerste gedachten en review van de FujiFilm GFX, binnenkort ga ik hem verder testen en komen er meer vlogs en blogs. Volg dus mijn blog, youtube kanaal en instagram om op de hoogte te blijven!

DjazzTV Project dag 1: Pre Productie

Hi all,

De komende dagen ga ik jullie zo veel mogelijk proberen mee te nemen achter de schermen van het project wat ik voor het Jazz Museum Rotterdam en JazzTV aan het doen ben. 

Vandaag bestond de hele dag uit pre-productie. Om half 8 ging de wekker, vervolgens koffer gepakt, auto ingeladen en op weg. De eerste tussenstop was bij TanscontinentaPoro Spirit in Nieuw-Vennep. Daar kon ik de Hasselblad CFV-Digital back voor mijn Hasselblad 500C/M op halen en de Broncolor set. De tweede tussenstop was op de studio om de laatste spullen in/uit te laden. Vervolgens op weg naar Rotterdam.

De Licht Setup in het museum 

Als inspiratie foto voor het project heb ik gekozen voor de foto van Robert Johnson. Daar heb ik de basis setup simpel gehouden. Deze bestaat nu uit een stoel voor een zwart doek. De belichting om in stijl te blijven bestaat uit één lamp. 

De lamp is de Broncolor Move 1200 en de Para 133. Het eerste wat me opviel was het gemak waarmee de redelijk grote Broncolon Para 133 in elkaar te zetten is, ook het monteren van de kampkop ging zeer gemakkelijk. Zoals jullie misschien weten ben ik van huis uit een Elinchrom gebruiker. En aan het begin was ik een beetje bang dat het qua werking erg zou afwijken en ik toch even een leercurve zou  moeten doorgaan. Dit viel gelukkig erg mee. Beetje logisch nadenken en alles staat zo! 

De lichtkwaliteit van de Led-continu lamp is erg goed. Ik was even bang dat hij er weinig kracht zou  hebben, maar dit viel alles mee. Wel moest ik even met de focus-stang afstellen om het licht voldoende te bundelen. 

De Hasselblad CFV-50

Vorige week heb ik even kort kennis kunnen maken met de Hasselblad CFV-50. Zoals jullie misschien wet heb ik een tijdje terug met de Phase One digitale achterwand gewerkt op de Hasselblad. Dit vond ik mooie foto’s opleveren, alleen het gedoe met de snoertjes vond ik minder fijn. Ook het niet hebben van auto-focus, klik HIER voor de resultaten en review van de Phase One back. 

De Hasselblad CFV-50 vind ik qua gebruiksgemak een stuk makkelijker werken! Geen gedoe met snoertjes om de back en de sluiter te hoeven koppelen. Ook de UI is erg gemakkelijk. Het aansluiten op mijn nieuwe MacBook Pro hield echter wat meer voeten in aarde. Ik wilde direct gaan toeteren naar Lightroom, maar Lightroom zag de camera niet. Vervolgens de gratis Phocus software van Hasselblad geïnstalleerd. Deze pakte de camera gelijk op en alles werkte vlekkeloos! 

Tevens de reden dat ik voor een 500 serie Hasselblad in combinatie met de CFV-50 heb gekozen is in verband met de video opdracht. Hierbij ga ik een camera boven de zoekerschacht hangen zodat je mee kunt kijken met hoe het beeld gevormd wordt. 

De juiste focus.

Na het licht stond en de camera werkte was het tijd om alles uit te meten en hoeken te zoeken. Omdat de Hasselblad 500c/m met handmatig focus werkt heb ik diverse stukjes tape op de vloer geplakt om de afstanden aan te geven. Dit zorgt ervoor dat ik makkelijker en sneller de juiste scherpte in kan stellen. 

Dit was alles wat ik qua pre productie gedaan heb, tot nu toe. Vanavond ga ik mij verder voorbereiden op de artiesten van morgen en genieten van weer een hopelijk fantastisch optreden in het Jazz Museum Rotterdam met onder andere Boris van der Lek

Eerste sessies in nieuwe studio

Zo de nieuwe studio is sinds vrijdag geopend! De foto's van de opening van de nieuwe fotostudio in Nieuw-Vennep volgen binnenkort! Maar nu eerst even wat nieuw werk.

Wouter Kiers

Wouter heb ik al regelmatig in mijn studio gefotografeerd, daarom had ik hem uitgenodigd voor een fotosessie in de nieuwe fotostudio. Voor de gene die Wouter niet kennen, hij is de Jimmy Hendrix van de Nederlandse saxofonisten, heeft met alle grote jongens in ons kleine landje samen gespeeld, is front man van Blood, Sweat en Kiers, en treed op met verschillende jazz, blues en r&b formaties, kortom te veel om hier even kort op te noemen! 

Gear

Als camera heb k de Nikon D800 gebruikt met een Sigma 24-105 art lens. Qua belichting ws het de Elinchrom rotalux 150 deep octa sotbox meyt de BRX250 lamp aangevuld met een RX One met een reflector en grid op de achtergrond. Som afgewisseld met de beauty dish of Witte Soft light reflector (beauty dish) met grid. Alle foto's werden thetered geschoten naar Capture One Pro 8.1. Alle editing is ook in Capture One Pro 8.1.1 gedaan. 

Portrait Session: Kees Visser

Yesterday I did a studio portrait sessions with comedian Kees Visser. For an assignment I am working on I asked Kees Visser to model, but more on the assignment later...

The set up

For the lighting I mainly used my big friend the Elinchrom Rotalux 150 indirect Deep Octa. On some Images I used the 35x90 Strip soft box with a 30x50 grid in it. But somehow this looked a little to modern. So I removed it and used just the white side of the 5-in-1 reflector handheld by my assistent.  The background was just used a roll of grey seamless.

For camera I used the Nikon D800 with the Nikon 85mm 1.8g or 50mm 1.8g. The settings where around ISO200, 1/250 f5.6 or f8.

Post processing 

During the shoot I shot straight into Capture One Pro 8. Normally I just do basic RAW-editing in Capture One Pro 8 and all the rest in Photoshop CC. But this time I wanted to do all my editing in Capture One Pro 8. And I must say, Capture One pro 8 is great for RAW-editing, but some how for the complete editing workflow I don't know... Masking and working with curves keeps feeling easier in Photoshop. Also the dodge and burning stuff is easier in Photoshop.

But for sharpening and correct lighting Capture Pro 8 rules! I think Capture Pro 8 is great for full workflow on like weddings or landscape. but for commercial and  portrait jobs I will keep Photoshop on the side!

Please keep in mind that I am still learning Capture Pro 8, so my opinion may chance in the feature. 


WHAT'S IN THE CAMERA BAG PART 2 THE NIKON BAG

This week part 2 in the series "What's in the bag", the Think Tank Airpot Airstream Nikon Bag! For the people who mist the last one about the Fuji Kit. You can read it here: WHAT'S IN THE CAMERA BAG PART 1: THE FUJI KIT

This is my big production Nikon kit. Which I take with me on bigger productions and studio jobs. I must say I really like my Fuji's, but with no thetering options, only 16 megapixels and the writing speed, I still prefer my DSLR Nikon kit on bigger jobs!

The Think Tank Airport Airstream Bag

Did I all ready said I love Think Tank bags? Well, I do. They are great. In small packages they offer great space. You can easily adjust the lay-out to your needs with nice extra pockets on the outside and offer great protection for you gear. Beside the option to lock your zippers there is also a security cord in it so you can lock it to something else like a desk.

So this is how I configured mine:

Think Tank Airstream

My Nikon Gear

As told before I keep all my Nikon gear in it:

  • Nikon D800
  • Nikon D610
  • Nikon 85 1.8G
  • Nikon 50 1.8G
  • Nikon SB-700
  • Sigma 24-105 f4 Art
  • Sigma 70-200 2.8 
  • Hohnle Grid
  • Color checker
  • Gossen Digisky Lightmeter

In the other pockets are other thing like:

  • Business cards
  • 8 Sanyo Enelope AA rechargeable batteries  
  • Extra Batteries for the camera's
  • Connection cords
  • Cleaning cloth
  • Thetering cable

So this is my Nikon Big production kit. Next time I will take you through my Analog bag and my small production Nikon kit. 

I Went Fuji

Ok it's official I went Fuji! After years of shooting Canon I have moved over! The reason, the arrogance of the people that represent Canon and I wanted a smaller and lighter kit. I already had the Fuji X100 last year and fell in love with it. Although it can be a pain in the ass camera sometimes, but when it works with you it's a superb camera.

My kit

My Current Fuji kit is:

  • X-Pro1
  • X-E1
  • XF 35mm 1.4
  • XF 18-55 2.8-4
  • X100

Fuji X100

Workshop OneLight 8214 9433

The X100 was my first Fuji X camera (my first digital compact camera's where also Fuji's like the S5600). I really love this camera. It has a fixed 23mm (35mm eqv.) f2 lens and I really love the small size and focal length. It is ideal for street and reportage photography. Also the leaf shutter gives you a really fast X-sync, and the 3 stops internal ND filter makes it a great camera!

Another downfall are the sticky blades. Luckily Fuji have a great service and after two weeks of missing the camera I got it back completly repaired and checked.

X-Pro1

Elisa Haarlem web--2

I have been wanting this camera for a while, After seeing Zack Arias with it, and some work of other photographers  I was like I also want that style. I also been doubting a long time of going to Olympus 4/3 camera's. I love the OM-D EM-5. But the X-pro1 is just a little bit more what I wanted. I wanted a small camera with great sensor and just a few buttons. The only ones I need are Shutter time, Aperture, Iso, Shutter release and a on/of switch. Just like the Analog camera's I like to use .

Also I love to play with a smaller Depth of field. Believe me I still would love to work with the Olympus OM-D EM 5, but for may hands the buttons are just a bit to small and wobbly and there is a little bit to much trickery in it. Also the people at Olympus are great, friendly and helpful and I can recommend the Olympus Camera's to anybody, but for my taste the Fuji Camera's where more fulfilling my needs.

Daniel Lanois web-4

The first real shoot with the Fuji X-Pro1 for me was with Daniel Lanois in the Carre theater in Amsterdam. I only had the 35mm lens for it. I loved how it focused. Also the EVF was nice to have. Being in a theater only being able to shoot availeble light it is a blast to have WYSIWYG fews of your photo's.

During a testshoot for a upcoming commercial shoot it had a few times where it wouldn't trigger my flash. This is something I halve to dig in to. During the day It worked fine in the studio. I don't know if it is the trigger or the camera yet, but it was annoying. Also I really hate i that first all the photo's have to by written to the card before you can really preview them. Notice that you get a 1.5 sec preview after you took the shot in de OVF/EVF.

The OVF is also once to have shooting in low light and on the street. It gives you a more few of also the surrounding. Also it gives you more eye contact with the model.

X-E1

Fam verwoert-1129

The X-E1 I almost got for free! I wanted the XF-18-55 2.8-4 lens. The lens costs €699,- and as a kit with the X-E1 €749, so for €50,- I got the Fuji X-E1 with it. Firstly I bought it as a back up camera, but as it is almost the same as the X-Pro1 I use it as a co camera, mainly not to have switch lenses or use when I maxed at to buffer and have to keep shooting.

Fam verwoert-

The 18-55 2.8-4 lens became my standard lens. As I am used to  use the Canon 24-70 2.8, it is a great replacement.  Much sharper, cheaper and lighter!

Arno Bakker-1437

Video

The Fuji X-Pro1 and X-E1 also have video functions, and to be short, the box is checked for video. But actually it sucks, the quality is not that well. So if you want to do also a lot of video get an Olympus or Nikon!

DSLR Killer?

Are the Fuji's DSLR-killers? The be honest not quite yet. I would use the Fuji kit for any kind of job, but I still keep a DSLR on the side. My Canon gear is going out the door, but A Nikon D610 or D800 will come in for video and high-resolution work on which some more post/photoshoping has to be done. Also the teetering functions are nice to have with a client watching over your shoulder and with workshops/training sessions!

Arno Bakker-1505

Wishlist

On my whilst is the 56 1.2 portrait lens and many trading in the 18-55 for the upcoming 18-135 for allround lens. Further camera-wise:

  • Be able to look back pictures while the photo's are being written to the card!!
  • Thetering options
  • Shooting ISO100 with Raw Files

Elisa Haarlem web--3

Fotografeer eens een hoed

Het klinkt misschien vreemd. Maar vaak hoor je fotografen praten over dat ze niemand hebben om te fotograferen of om licht opstellingen op te testen. Voor die fotografen het volgende. Fotografeer eens een hoed, os een ieder willekeurig voorwerp. Vandaag heb ik bijvoorbeeld foto's gemaakt van een hoed op een kruk. Ik wilde weten hoe mijn nieuwe Canon 85mm 1.8 lens werkt en reageert. Tevens wil ik graag kunnen flitsen op groot diafragma's Dus wat heb ik gedaan, een hele simpele opstelling gemaakt met de Hoed op een stoel. Vervolgens de camera instelt op 1/125 f2.5 Iso 100 en een foto gemaakt: Ferry Knijn hoed-2

Deze foto laat de hoeveelheid aanwezig licht zien. Omdat ik met een groot diafragma werk zal en snel veel aanwezig licht zijn. Met de sluitertijd kan ik niet sneller dan 1/125 of 1/160 in verband met de X/sync met de Canon 5D MkII. Vervolgens heb ik de YongNuo YN-560II gepakt met de Cactus V5 triggers en deze in de Westcott 28' Apollo geplaatst. Voor de gene die nu denken; "waarom niet je Elinchrom lampen?", nou die liggen nog in de studio en deze opstelling ga ik ook voor een locatie klus aanstaande zondag gebruiken. Met flits aan krijg je de volgende foto:

Ferry Knijn hoed

Op deze foto kun je duidelijk zien hoe het aanwezige licht combineert met de flitser. Ook is de kleine scherpte diepte goed zichtbaar, deze komt dor het gebruiken van het grote diafragma. Op de foto hieronder heb ik het diafragma zelfs verder geopend naar f1.8

Ferry Knijn hoed-3

De foto's in deze blog zijn 100% onbewerkt. Ze zijn alleen via Lightroom verkleind naar 80% jpeg's met een breedte van 600px.

 

De Dijk Scootmobielen

Het is al weer even geleden dat ik de shots gedaan heb, maar nu mag ik eindelijk er over posten! Naast mijn werk met muzikanten en dansers doe ik de laatste tijd ook meer commerciële fotografie voor bedrijven. De Dijk Scootmobielen is één van mijn klanten. Voor de Webshop en promotie materiaal van De Dijk Scootmobielen was er nieuw materiaal nodig. Er moesten nieuwe foto's van de scootmobiels gemaakt worden en een aantal foto's er om heen over De Dijk Scootmobielen.

Sfeer foto's

De Dijk Blog-3

Als eerste is er een serie sfeer foto's gemaakt. Voor de foto's in de showroom is er 1 grote Elinchrom Rotalux 90 x 110 softbox gebruikt met een Elinchrom BXR250 lamp. Als eerste heb ik een balans gemaakt tussen de personen en het dag licht. Later is er nog en extra lamp geplaatst op de Scootmobiel op de achtergrond.  Voor de foto's buiten is er alleen gebruik gemaakt van Natuurlijk licht

De Dijk Blog-6 De Dijk Blog-7

Producten

Vervolgens zijn wij verder gegaan met scootmobielen. Omdat deze niet naar de studio gebracht konden worden heb ik de studio in de showroom gebouwd. Tevens omdat niet alle modellen in de showroom stonden heb ik ook een sessie bij de importeur gedaan. Mede hierom was het belangrijk alles goed uit te meten om zo de zelfde kwaliteit te houden.

De Dijk Blog-8

De opstelling was het volgende:

  • Elinchrom BXR250 met Rotalux 90x110 softbox op een C-stand van boven
  • Falcon Eyes FN-300 op de achtergrond
  • YongNuo YN-560II in een Apollo 28" als extra lamp voor details

De Dijk Blog-14

Nabewerking

Na de shoot zijn alle foto's op de zelfde manier nabewerkt.

De Sfeer foto's:

  • Eerst in Lightroom 5 verscherpen en globale aanpassingen
  • Daarna in Photoshop CC eventueel afleidende onderdelen in de achtergrond verwijdert.

Productfoto's

  • Eerst in Lightroom 5 globale aanpassingen als verscherpen, wit balans en contrast
  • Daarna in Photoshop CC alle achtergronden puur wit egemaakt en de schaduwen vervangen

Na de bewerking zijn alle foto's in web en hoge resolutie naar de klant gegaan.

De Dijk Blog-11De Dijk Blog-12De Dijk Blog

 

 

 

 

 

Preview: Elinchrom ELC Pro HD Serie

Vandaag heeft Elinchrom hun nieuwste lamp gepresenteerd. De nieuwe  ELC PRO HD 500 en 1000 monoheads bevind en zich tussen de BRX serie en de Style RX flitsers. 6c540d7cb22d4bb3e9c346418940ccb8

 

Basis Specs

  • Built-in EL-Skyport receiver for triggering.
  • EL-Skyport with 8 Frequency Channels with 4 Groups.
  • EL-Skyport Speed Sync mode for synchronization up to a 1/320 s on enabled SLR cameras.
  • Intelligent pre-flash detector system to enable the use of ELC units with speedlights.
  • 7 f-stop range.
  • Action freezing flash durations at full power - 1/2330 s. at t.05 - with flash durations up to a 1/5000 s.
  • Fastest recycling times always maintaining best stability.
  • Up to 20 flashes per second.
  • Super balanced colour temperature with +/- 150K°
  • Power Auto-dump.
  • Multi-voltage auto-detection: 90-270 V (excluding modelling lamp).
  • Low 5 V sync voltage protecting all digital camera systems.
  • Intelligent low noise fan; The electronically controlled fan spins slower or faster depending on the internal temperature of the unit.
  • High impact resistant and fire retardant body shell.
  • Accessory bayonet allowing the complete range of light modifiers.

Uniquely Elinchrom

  • OLED display for information and clarity.
  • Dashboard for an enhanced experience.
  • Highly precise control.

5d0ce77a0c66e78a333c5abb69f9c931

De belangrijkste nieuwe functies zijn voor mij vooral de snelheid van de flitsen en de herlaat tijd. Omdat ik veel met dansers werk is dit erg belangrijk. Ook ben ik erg benieuwd naar hoe het stroben gaat werken en de delay functies.

Naast de nieuwe functies is het bedieningspaneel ook vernieuwd. Hoe dit in de praktijk zal gaan werken heb ik in nog geen idee het ziet er wel mooi ui!

1f4486ccff71cb3f723ab8e14eda2647

Zodra ik de lamp in het echt heb kunnen gebruiken zal ik een uitgebreide review schrijven! Maar tot die tijd, check this:

My second love: The Fuji X100

Het zal voor velen geen geheim zijn dat ik al een tijdje met de Fuji X100 Camera werk. Ik moet zeggen: "Deze camera begint echt mijn tweede liefde te worden". Deze camera is ongeveer aan mijn schouder vast genaaid, ik ga bijna nooit zonder deze camera de deur uit. Waar mijn Canon 5D MkII mijn echte werk camera is, is de Fuji X100 de camera die mee gaat als ik wil fotograferen. Als je nu denkt dat het een fun camera is, Nee, absoluut niet, ik gebruik hem wanneer ik maar even kan, ook bij commerciële opdrachten!

De Specificaties

Ik ben geen specificatiefetishist, voor mij moet een camera gewoon lekker werken. Maar om het verhaal toch compleet te maken alvast bij deze:

- Megapixels: 12.3 - Image sensor: 23.6mmx15.8mm CMOS - Opslag: SD(HC/XC) - Bestandsformaten: JPG, RAW. Film: H.265 (MOV) met stereo geluid - Lens opbouw: 6 groepen met 8 lenzen (1 aspherische lens) - Diafragma: f/2.0 - f/16 - Minimale scherpstel afstand: 80cm - ISO waardes: 100 tot 12800 - FPS: Tot 10 foto's in JPEG en 8 in RAW of RAW-JPG - Hotshoe: ja - LCD monitor: 2.8", TFT kleuren LCD monitor (100% dekking) - Video opname: 1280x720px (24 frames / sec) - HDMI-mini uitgang - Afmetingen: 126.5x74.4x53.9mm - Gewicht: 445 gram (met batterij en geheugenkaart)

Klassieker

De Fuji X100 is niet alleen door zijn look maar ook door zijn werking een klassieker. Vaak als ik met de camera ergens kom is de eerste vraag: "is dat een oude met rolletje?". Als ik uitleg dat het een digitale is wil iedereen gelijk meer weten. Zelfs een keer bij de Nikon Booth op de IBC beurs wilden de Nikon mensen meer weten over de camera!

55k Fotografie 98

De Sensor

Ondanks de camera "maar" een 12.3 megapixel sensor in een periode van een megapixelwetloop heeft. zijn het wel 12.3 hele goede megapixels! Het gebruik van het unieke patroon zorgt voor een uniek dynamisch bereik. In volle tegenzon kan je nog steeds details in de schaduwen houden. Zelfs een ⅓ crop (foto hieronder) blijft nog overeind op een grote afdruk (a4 formaat).

55k Fotografie 84

De Sluiter

Het volgende hoogstandje van de camera is de sluiter. De Fuji X100 heeft namelijk een centraalsluiter. Dit heeft twee grote voordelen. Aan de ene kant zorgt het voor een hoge X-sync, je kan de Fuji X100 tot een 1/4000e synchroniseren, doe dat maar eens met een DSLR! Zonder het gebruik van energie slurpende High Speed Sync te gebruiken! Je kan dus in de volle zon nog steeds met 1 flitser werken en het daglicht weg duwen.

Ferry Knijn Fotografie site-37

Het andere grote voordeel van de centraalsluiter is dat hij super stil is. Je hoort hem bijna niet. Wat zorgt dat de camerasluiter niet afleid. Zoals bijvoorbeeld in een volle kerk.

55k Fotografie 50

 

Hoge Iso

Het bijzondere patroon van de Fuji X-Transsensor zorgt ook voor zeer hoge ISO-prestaties. Op hoge iso' rond de 3200/4000 werkt hij beter dan de Canon 5D MkII!

55k Fotografie 10355k Fotografie 51

 

Kleur vs Zwart/Wit

Ondanks de kleuren van deze camera prachtig zijn. Vooral de Velvia en Astia, werk ik het liefst in het Zwart/Wit met deze camera. Vraag me niet waarom. Op de één of andere manier vraagt deze camera er gewoon om!

Tevens ben ik blij als Adobe komt met de update voor Lightroom waarbij de kleuren nog beter ondersteund worden in RAW modus. Hierna hoop ik ook meer de kleuren functies te gaan gebruiken.

55k Fotografie 8755k Fotografie 52

Compact contact

De compactheid en de OVF zorgt ook voor meer contact met je onderwerp. Als je met de Fuji X100 iemand portretteert heb je niet een enorm gevaarte voor je gezicht. Door de OVF blijf je ook echt oogcontact houden. Dit maakt het portreteeren veel intiemer.

Aanrader?

Deze camera is één van de beste camera's die ik ooit gekocht heb. Ik zou iedere opdracht aandurven met alleen deze camera. Tevens heeft Fuji een voorzetlens aangekondigd waarmee de de 23 je een 50mm (35equiv) kan creëren. Wat de camera nog veelzijdiger maakt! Kortom als je deze camera nog niet hebt, koop hem als het even kan!

 

 

Analoog avontuur: Nikon FM

Ik heb het eerder deze week al even voor bij laten komen, één van mijn nieuwe liefde is mijn Nikon FM 35mm camera met de standaard 50mm F2.0 lens. Na de hype van de Nikon DF> leek het me leuk om een blog aan de inspiratiebron van de Nikon DF te wijden. Nikon FM  5354

Hoewel het ontwerp van de Nikon DF geleend is van de FM serie zijn er grote verschillen, kijk alleen al naar het formaat. Trouwens genoeg over de DF, deze blog gaat over de FM. De FM is een volledig manueel instelbare camera. In tegenstelling van de FE en FG heeft de Nikon FM geen automaat standen. Wel heeft hij een licht meter ingebouwd.

Nikon FM  5358

Body

De body is relatief compact in tegenstelling tot de huidige Full Frame camera's. Alleen gaan er in plaats van CF kaartjes rollen 35mm film in. Verder bevat de camera alle knoppen die je nodig hebt.

Nikon FM  5357

Bediening

Bovenop zit links de film terugwind knop/slinger. Vervolgens de Hotshoe voor flitsers, De sluitertijd en ISO knop, de ontspanner en de doorwindhendel. Om batterijen te besparen wordt de lichtmeter pas actief als je de doorwindhendel een eerst stukje "open" draait. Mocht je batterij leeg raken kan je de camera nog steeds blijven gebruiken. Doe dat maar eens met je high-tech DSLR! Je kan dus met deze camera altijd werken, of het nu heet of ijskoud is! De licht meter was de eerste met het 80/20 principe.

Links onder de sluitertijd knop bevind zich nog een heel klein knopje, of eigenlijk is het een schuifje. Door deze schuif naar links te duwen voor het door draaien, kan je een multiple exposure shot maken. Oftewel je ontspanner wordt wel gespannen maar je film niet doorgeladen.

Nikon FM  5353

Sync

Naast de flitsschoen bevat de camera oom een pc-sync poort om flitsers aan te sluiten per kabel. De X-sync tijd is trouwens 1/125th wat heel snel is voor de tijd waar hij uit komt. Meestal was het maximale 1/60.

Nikon FM  5359

Film

In de camera gaat 35mm film waarmee je gemiddeld 36 foto's kunt maken. Zelf gebruik ik meestal Kodak Porta 160 of Kodak Tmax100 film.

Nikon FM  5356

Hieronder staan enkele foto's gemaakt van Benjamin Herman met de Nikon FM en Kodak Tmax100 film en de YongNuo YN-560 en Westcott Apollo 28" softbox

Nikon FM  5362Nikon FM  5361

 

Anatomie van een commerciële shoot

Deze week de anatomie van een commerciële fotosessie. Afgelopen week heb ik voor Dani Bridal haar eerste door haar ontworpen bruidsjurk gefotografeerd. De foto's gaan gebruikt worden voor de folders, website catalogus etc.

Eerste contact

Na het twee telefoongesprekken hebben wij een afspraak gemaakt bij de klant thuis. Tijdens dit gesprek hebben wij alle opties en wensen van de klant besproken. Onderdelen die hierin besproken zijn onder andere:

  • wie ben ik
  • wie zijn zij
  • waar gaan de foto's voor gebruikt worden
  • de look
  • mogelijke datums
  • kleding en te gebruiken rekwisieten
  • het model

Dit is ook het moment waar je de klant veel ideeën kan aanbrengen voor hoe het eventueel ook zou kunnen. Of als de klant helemaal nog geen idee heeft deze aandragen. Tevens was dit ok een moment waarop ik een bevriend designster kon aandragen voor hulp bij het logo.

Week erna

De week erna begint het telefoneren. Als eerste is het belangrijk of de locaties beschikbaar zijn. Maak hierbij zowel een A, B als C plan. Vervolgens kijk welke extra personen er waneer beschikbaar zijn. Denk hier bij aan assistentes, visagie, modellen. Als je dit in kaart heb kan je met de klant de definitieve datum bespreken en vervolgens iedereen vast leggen voor dat moment.

Bij deze opdracht viel het originele model die de klant geregeld had weg. Op dat moment is het ene kwestie van inventariseren welke modellen jij in je netwerk heb en met de klant overleggen. In dit geval had de klant zelf een andere model gevonden. Wel moest het tijdstip veranderd worden dus, dus alles moest weer opnieuw met de andere besproken worden. Dit zijn de momenten dat het A, B en C plan erg van pas kunnen komen. Het gebeurd mij regelmatig dat bij verplaatsing van een tijdstip iets of iemand niet kan. Dan is het hebben van een back-up plan erg handig.

Papierwerk

Het is van groot belang om al het papierwerk goed op orde te hebben. Stuur zodra alles de datum en tijd rond is iedereen informatie met wat er nodig is, wat er moet gebeuren, wie waar moet zijn etc. De klant krijgt en orderbevestiging met alle informatie. Belangrijke onderdelen hiervan:
- Alle adres en contact gegevens van jou, de klant, de visagie, de locaties
- Datum en tijd
- De rechten
- De kosten
- Betalingsvoorwaarde
- Aanlever afspraken van het materiaal
- Annuleringsvoorwaarde en kosten
- Verder alle overige gemaakt afspraken en belangrijke informatie
Vroeger was ik hier redelijk makkelijk in. Maar heb geleerd dat dit alles goed op papier zetten erg veel duidelijkheid geeft naar zowel jou als de klant. Dit voorkomt miscommunicatie en geeft bevestiging van de klant naar jou dat je alles goed hebt begrepen.

Voor de fotoshoot

Het lijkt misschien basis maar het blijft belangrijk. Laat voor de fotoshoot alle batterijen op. Controleer ook alle tijd en datum instellingen van je camera. Zodat als alles op je computer staat ook alles netjes op een rij staat.

Gear

Vervolgens wordt het je tassen inpakken en laden. Voor deze shoot had ik mee:
Thinktank Airport Airstream:
- Canon 5D Mk II
- Canon 24-70 2.8
- Canon 70-200 2.8
- Canon 430EX II
- Canon ST-E2
- Nikon D600
- Nikon 85mm 1.8 (top lens!)
- Nikon 35mm 1.4
- Honl Grid
- Colorchecker !!!!
- Cactus V5 set
- Verschillende etra batterijen, geheugenkaarten etc
Overige Camera's
- Fuji X100
- Yashica C
- Nikon J1
Voor de verdere belichting:
- Elinchrom BX500ri
- 70cm Elinchrom Beauty dish
- 100cm octa softbox elinchrom
- 35 x 90 Elinchrom softbox
- Wescott Apollo softbox
- C-Stand (mijn grootste vriend)
- Achtergrond ophang systeem voor 2.75 meter rol
- lamp statieven
- Manfrotto camera statief

De Fotosessie

Aangekomen in de fotostudio begin je met opbouwen. Tijdens het opbouwen kwam de visagiste en de klant en het model aan. In dit geval heb ik de klant met de visagiste laten bepalen voor de make-up ondertussen heb ik met mijn assistent de achtergrond en de belichting opgebouwd. Hou r rekening mee dat de make-up en dergelijke altijd uitlopen. Dt ligt niet aan de klant of de visagisten, maar er komen altijd last-minute dingen naar boven of details die toch even ander moeten.
Ondertussen heb ik met de klant ook een aar extra locaties in het studio laten zien, waaronder de gang, tuin en het dak.
Vak zet ik mijn lampen in de studio zo op dat ik makkelijk van look kan veranderen en diverse look uit de zelfde opstelling kan halen door bijvoorbeeld bepaalde groepen even uit te zetten. De basis set-up was een Elinchrom BX500Ri met de 70cm Beauty dish als hoofd licht, Elinchrom BX500Ri met 35x90 strip softbox als vul licht en een geleende Elinchrom Ranger RX met een reflector met grid als accent licht op het haar.
Na het studio gedeelte zijn wij mobiel door het pand heen gegaan. Hiervoor heb ik de Canon 430exII speedlight gebruikt, via de Cactus V5 triggers in de Westcott Apollo 28" Softbox op de C-Stand. it is voor mobiel werk mijn favoriete opstelling. Met deze opstelling kan ik complete sessies doen me verschillende looks. We zijn eerst de gang in gegaan, daarna de tuin en op het dak hebben we afgesloten.

Na de fotosessie

Na de fotosessie hebben wij alles weer ingepakt en ingeladen. De studio weer netjes achtergelaten. Thuis heb ik na het uitladen van de auto als eerste alle foto's op mijn computer gezet en de back-up schijf. Het valt mij op dat Aperture een stuk sneller is met foto's inladen dan Lightroom, ook kan ik met Aperture meerdere kaartjes tegelijk importeren. Na het importeren heb ik de klant gelijk even 6 foto's gestuurd die er onbewerkt al goed uitzagen om even een deze verder te geven over de foto's van de avond.
De dag erna heb ik alle foto's in Lightroom gezet om dat deze net iets krachtiger is dan Aperture, maar ik moet zeggen qua editten blijft Aperture toch iets fijner qua look dan Lightroom. Ook nu ik Aperture snel met Photoshop CS6 en CC kan integreren.

Het uitzoeken

He uitzoeken wordt een steeds sneller proces. De eerste ronde geef ik alle foto's met potentie een vlag. Daarna geef ik elke daarvan die ik goed vind 3 sterren. De 3 sterren foto's ga ik dan beter bekijken en eventueel iets bij croppen. De meeste potentiële krijgen 4-sterren. Er zijn er nu nog 40 van de 500 over. Deze open ik in Photoshop CS6 (CC heb ik wel maar gebruik ik niet ivm daar mijn NIK collectie niet werkt). Mijn retouch proces is nu vrij snel. Ik probeer maximaal 5 tot 10 minuten aan een foto te spanderen.
Stap 1: Kleur balans en hooglichten en dergelijke in lightroom aanpassen
Stap 2: Nik Define om ruis uit de achtergrond te halen
Stap 3: Met de Healing brushes de plekje svan de huid weg halen
Stap 3: Nik Colo efex pro met dynamic skin softner, eventueel de opacity iets verlagen
Stap 5: Eventuele extra haren weghalen
Stap 6: Verscherpen met of Viviza en dan structure of een high pass filter met een Overlay of Softlight blend modus
Stap 7: Terug naar Lightroom eventueel vignette toevoegen
Na deze bewerkingen zijn er 32 foto's over gebleven. Deze zijn naar de klant gegaan om te bekijken. De eind versies krijgen nog een betere retouche. Maar om 40 foto's een full retouch te geven is te veel werk. Dit geeft in ieder geval de klant het idee van de look van de foto's. De foto's werden verstuurd via Wetransfer.