Verkeerd gebruik van het accent licht

Het valt mij de laatste tijd steeds meer op dat de zelfde fout gemaakt wordt bij portretfotografie. In de advertenties zie je steeds vaker dat er gebruik gemaakt wordt van een Hoofdlicht op de persoon en een accentlicht in de achterkant van het model. Echter wordt deze bij veel fotograferen verkeerd gebruikt!

Zie het voorbeeld hier onder:

Ik heb hier op een 1-op-1 ratio het licht gemeten. Namelijk het hoofdlicht (Elinchrom RX one met een Elinchrom Portalits 66x66cm softbox en een Elinchrom RX One met een 90x35 strip softbox met een grid) beide op f8 uitgemeten. 

Zoals je kunt zien is het accentlicht hier te vel! Het oog is namelijk zo geprogrammeerd eerst naar het lichtste gedeelte te kijken in een foto. Dus als je nu naar de foto kijkt gaan je ogen het eerste naar de nek van de persoon. Dit wil je dus niet!

Op de foto hier onder heb ik het accent licht 2 stops onder het hoofdlicht uitgemeten, dus op f4. Als je nu kijkt is de foto veel rustiger en vriendelijker:

Hier onder heb ik nog even de foto geplaatst zonder accent licht en de goedkoopste tweede lamp die je kunt kopen, namelijk de reflector!