Veel verkeerde ideeën over fotografie

Het begint mij op te vallen dat er met workshops regelmatig de zelfde vragen en misverstanden heersen rondom fotografie. Deze week wil ik hier graag even een aantal van op een rij zetten en mijn mening erbij:

1. Betere spullen geven betere foto's

Het upgraden van je apparatuur betekent niet direct dat je foto's ook beter worden! Natuurlijk werken duurdere camera's vaak beter op hogere ISO's en hebben ze meer functies. Maar als je nu kijkt wat de instap modellen van nu kunnen en de "PRO" body's van 4 jaar geleden.... Anderzijds zie ik soms ook mensen met de duurste camera's en lenzen, die in automaat schieten of geen idee hebben hoe functies te veranderen of überhaupt een beetje verstand van fotografie, gebruik van licht, compositie en etc. hebben. Dan heeft die dure "PRO" camera ook geen zin. 

Natuurlijk geeft een goede lens en camera uiteindelijk net even mooiere foto's, maar je moet wel weten hoe ze te gebruiken. En de echte PRO kan goede foto's maken met zowel instap als pro gear! 

2. Het in Photoshop wel oplossen

Programma's als Capture One, Lightroom en Photoshop zijn geweldig. Maar een slechte foto zal nooit goed worden door er maar veel in je RAW-converter en Photoshop aan te werken. Een filter van de NIK-collectie maakt een verkeerd belichte foto echt niet ineens artistiek. HDR ziet er niet uit als het te HDR is.  

Tijdens workshops verbazen sommige cursisten zich soms over hoe weinig ik doe aan foto's. 90% van mijn foto's komen pas in Photoshop op het moment van printen. De meeste styling/nabewerking doe ik in Capture one en zijn niets meer dan een paar basis kleur, contrast en scherpte aanpassingen. 

Natuurlijk gebruik ik ook wel photoshop, maar dit is alleen bij commerciële of echte beauty shoots. Als het echt allemaal perfect moet zijn. Maar daarbij geldt ook dat alles wat ik in camera goed kan krijgen of via de visagiste, ik dat 10x liever heb dan dat ik alles moet gaan goed shoppen. Plus dat alles wat in 2 minuten op de set aangepast is soms in PS 10 minuten werk is om goed te krijgen. Reken dat eens uit over 10 foto's ;). 

Tevens kunnen programma's als Photoshop of de NIK-Collectie hele leuke creatieve dingen toevoegen. Of als je echt voor compositing fotografeert. Maar dan ben je bezig met een idee en maak je er gebruik van om de foto af te maken en niet om je fouten te maskeren. 

3. Familie, vrienden en facebook zijn goede referenties voor je foto's

Je vrienden en familie zullen elke foto die je maakt mooi vinden en liken op Facebook. Dit maakt het echter nog geen goede foto! Daarnaast zijn er legio fora en Facebookgroepen waar je je foto's kan posten. Dit zijn echter ook niet altijd de beste plekken voor een goede recensie. Of mensen vinden het top of je hebt de trollen die alles afkeuren en het zelf niet eens kunnen.

Waar ik het meeste en het verste mee ben gekomen is door een groepje onafhankelijke mensen te verzamelen om mij heen waarvan ik weet dat ze eerlijk en oprecht zijn en verstand van zaken hebben. Die mij vertellen als het goed is, maar ook als de foto het net niet is. 

4. je bent een prof Als je één keer wat geld voor een shoot hebt gekregen. 

Regelmatig zie ik fotografen voorbij komen die zich prof noemen. Dit zelfs al na dat ze misschien één keer een betaalde opdracht hebben gekregen. 

In mijn ogen zit er echter een verschil tussen een hobbyist die soms wat bijklust en een prof die er zijn brood mee verdient. Begrijp me niet verkeerd, ik heb niks tegen mensen die met hun camera in het weekend of avonden bijklussen! Dat juich ik juist toe. Echter waar ik mij aan erger zijn mensen die zich prof noemen en €50,- voor een shoot van een half uur vragen en 25 volledig bewerkte foto's aanleveren op CD.

Voor mij is een prof iemand die altijd constante kwaliteit kan leveren en ook een constante stroom aan opdrachten heeft waaruit hij voldoende kan verdienen om van te leven. Ga niet denken over je baan stoppen als je voor minder dan gemiddeld €125,- per opdracht werkt. Om van fotografie te leven komt er veel meer dan kijken dan minimaal 1 keer per week een shoot te doen voor €50 en alle foto's digitaal aan te leveren. 

5. De opklapflitser op de camera is perfect om in te flitsen

Regelmatig zie ik foto's voorbij komen waarbij de opklap-flitser op de camera is gebruikt. Hier wil ik even 1 ding over kwijt. Doe dit NOOIT meer! Dit is namelijk ronduit lelijk! Noem het alstublieft niet meer jouw stijl of zeg dat je het alleen maar een beetje hebt gebruikt! Plak dat ding af en koop een goede reportage flitser en leer die gebruiken! Niemand wordt mooi als je naar ze kijkt terwijl je een schijnwerper op je hoofd zet en op ze richt. Ook als je naar portretstand gaat geeft dit zeer lelijke schaduwen. 

6. Een 50mm op een crop sensor is goed als close-up portretlens

Vaak merk ik dat mensen de 50mm lens op een crop camera als portretlens gebruiken, omdat dit de zelfde field of view van een 85 mm geeft. En ja, het geeft ongeveer de zelfde field of view als die van een 85mm, maar niet de compressie van een 85mm! Dus bij close-up shots werkt dit niet! Gebruik als je de 50mm wil gebruiken deze dan voor portretten van middel tot boven of wijder. Maar maak er geen close-ups mee! Pak dan een echte 85/105/135mm lens en neem de afstand. 

7. Je studio moet helemaal donker zijn

Vaak hoor ik cursisten over dat zij altijd gehoord hebben dat als ze een studio willen deze helemaal donker moeten maken. Dit is echter ook niet waar! Ter idee, pak eens je camera, stel hem in op ISO100 f8 1/125 en maak een foto, en vertel me wat je ziet? In 80% van de gevallen zie je niks tot bijna niets. Oftewel als je met flits gaat werken heb je het licht geheel onder controle. 

Het enige moment dat ik in de studio soms de ramen moet afdekken is als de volle zon er op staat. Tussen 3 en 5 staat de zon bij mij in de studio zo dat ik een lelijke lichtvlek krijg. Echter met een schotje piepschuim ervoor is dit altijd zo opgelost. Scheelt tijdens de shoot hoop tasten in het duister ;)

8. Je moet altijd zo zwaar mogelijk lampen kopen

De eerste tip die ik ooit kreeg van de verkoper toen ik mijn eerste flitser wat, koop een lamp met zo veel mogelijk vermogen, je kan altijd terug maar nooit bij draaien op de flitser. Dit was het slechtste advies wat ik ooit heb gehad! Je kan namelijk bij heel veel lampen maar beperkt terugschroeven qua vermogen, waardoor je met sommige lamp/lichtvervormer combinaties niet onder bijvoorbeeld f8 kunt fotograferen. 

Meestal adviseer ik mijn cursisten om als de een flitsset willen de Elinchrom RX-one 3head set te nemen. Deze bevat 10 watt lampen. Waarover ze aan het begin vaak twijfelen of dat wel voldoende is? Nou ik kan uit ervaring vertellen dat ik met deze lampen alles kan doen wat ik wil. Van portretten met 1 persoon tot groepen van 10 tot 15 man belichten. 

Kleine extra tip. Stel je hebt een keer extra vermogen nodig? Zet je iso op één of twee stops hoger en je bent er ook! Dit scheelt je een hoop geld en werkt net zo goed. 

En ja, in de studio heb ik een set Elinchrom ELC 500 watt lampen staan. Deze heb ik echter om 2 redenen: Aan de ene kant werken deze ook als videoverlichting en aan de andere kant herladen ze sneller. Qua vermogen staan ze bij mij meestal niet boven stand 4.0 wat de hoogste is van de Elinchrom RX one lampen. 

To be continued

Zo dit waren even de 8 verkeerde ideeën die ik wilde behandelen voor nu. Binnenkort meer! 
ps: don's shoot the messenger ;)