Preview: Sigma 20mm 1.4 DG HSM Art

Jeej, blog maandag, en wat een maandag is het! Niet alleen het weer is prachtig maar ik kreeg ook een leuk pakketje via de post! Geheel onverwacht (had veracht hem na de workshop vrijdag mee te nemen) had Sigma al mijn nieuwe 20mm 1.4 Art lens afgestuurd! En ik moet zeggen: deze lens is gaaf en meer all-round dan je zou denken! Ik heb deze lens al eens gebruikt voor natuur/landschapsfotografie maar ook een paar van mijn favoriete portretten van dit jaar mee geschoten!

Preview

Binnenkort ga ik even een goede review van deze lens maken maar hier eerst even een korte preview. De lens heeft een brandpuntafstand van 20mm en een diafragma van 1.4. Ik moet zeggen uit ervaring weet ik dat deze lenst zuigt licht. Standaard is hij al een stop lichter op het zelfde diafgrama dan mijn andere objectieven. Daarnaast zorgt dit ook dat je een soort van scherpte diepte kan creëren met een groothoek lens!

De reden dat ik zo enthousiast over deze lens al ben is dat hij ondanks zijn 20mm brandpuntsafstand relatief weinig vertekening vertoont. Wat hem zeer geschikt maakt om ook bijvoorbeeld portretten te maken met deze lens. Daarnaast had ik regelmatig dat als ik in kleine ruimtes werkte of bomen wilde fotograferen de standaard 24mm van de reguliere 24-70 en (Mijn favoriet) de 24-105 net iets de krap is. Een 20mm is dan een uitkomst.

Waar je niet in moet vergissen is het formaat van deze lens. Ik heb hem even naast mijn 35mm 1.4 Art en 50mm 1.4 Art gezet en de 20mm 1.4 Art is groter dan de 35 en 50! De lenskap is zit van aan het objectief en het voorste lenselement loopt bol in de lens. 

De specificaties

Om af te sluiten nog even de specificaties:

Constructie: 15 elements in 11 groups
Minimale diafragma: F16
kijkhoek (35mm equivalent): 94.5°
Minimale scherpstelafstand: 27.6 cm
Afmeting: φ90.7mm x 129.8mm
Aantal diafragma bladen: 9
Maximal vergrotingsfactor: 1:7.1
gewicht: 950g