Overstap naar Profoto

Hi allemaal, 

Zoals jullie in de onderstaande video donderdag hebben kunnen zien ben ik overgestapt met qua flitsers naar Profoto. De weken dat ik aankondigde dat ik ging wisselen en mijn Elinchrom en Broncolor spullen te koop plaatste, hebben wat stof doen opwaaien en ik heb vele vragen waarom ik over ging, naar welk merk, of ik misschien ging stoppen etc... Maar in de onderstaande video leg ik al veel uit....

En hier dan ook gelijk video nummer twee met het tweede gedeelte van mijn nieuwe set:

Mijn flitskit:

Dus even samenvattend mijn nieuwe flitsset bestaat nu uit:

 • Profoto D2 500/500 Air-TTL
 • Profoto B2 Location Kit
 • Profoto Softlight reflector kit
 • 2x Profoto 1x4 strip's met grid
 • Profoto OCF 2' Softbox
 • Profoto OCF Grid kit
 • Profoto OCF Gel kit
 • Profoto Umbrelle L wit met Diffusor
 • Profoto Air Remote trigger

Dit is een flinke versimpeling van mijn flitsset. Maar bevat alles wat ik nodig heb. Ik heb bijna elke modifier van Elinchrom gehad, en heb alleen de 100 cm Deep octa nu gehouden. Dit is altijd al mijn favoriete softbox geweest en met een Profoto naar Elinchrom speedring past hij ook op de Profoto lampen

Maar hoe ben ik nu bij mijn keuze qua merk gekomen?

Zoals jullie misschien weten ben ik onlangs FujiFilm ambassadeur en X-Photographer geworden. Ik heb nu een complete set FujiFilm systeem camera's en geen dSLR camera's meer. Omdat ik toch aan het switchen was ben ik ook op zoek gegaan naar welk flitsmerk de beste en meeste functionaliteiten gaan bieden in combinatie met de FujiFilm camera's. Na met verschillende fabrikanten gesproken en vergeleken te hebben kwam Profoto het beste uit de bus. 

Dit wil NIET zeggen dat ik Elinchrom of Broncolor mindere of slechte merken vindt. Ik draag beide merken nog steeds een warm hart toen. Elinchrom blijft voor de consumenten markt de beste prijs kwaliteit houden, en Broncolor blijft naast Profoto één van de twee merken voor topfotografen die qua flitsduur en consistentie van licht on match zijn met Profoto maar beide hebben wel een iets andere look door de flitsbuis constructie. En ben ook zeer tevreden gebruiken van Broncolor geweest.

Maar waarom ga je dan over????

Dit heb ik gedaan omdat het aanbod qua functionaliteiten bij Profoto in combinatie met FujiFilm meer komt. Er komt een trigger aan die HS en TTL gaat bieden met alle lampen in de range. Profoto is net een stukje sneller qua bevriezing. De Profoto flitsers (en met name de D2's) zijn zeer snel met herladen. De bouwconstructie van de flitsbuis is wat robuuster dan bij Broncolor. Je kan eigenlijk niet per ongeluk de flitsbuis kapot tikken.

Flitsen op locatie

Ik werk veel op locatie voor portretten en moet dan vaak heel snel werken. Het is zeer gebruikelijk dat er 15 minuten zit tussen het moment dat ik uit en weer in de auto stap. De B2 bied hier een zeer goede oplossing voor.

De Elinchrom Quadra RX en Siros 400L heb ik veel gebruikt. De Elinchrom Quadra was licht qua gewicht en als we run-and-gun shoots door bijvoorbeeld Amsterdam deden, was deze makkelijk te handelen doordat de main unit in een rugtas kon en je alleen een flitskopje en softbox op een statief had die mijn assistent makkelijk kon dragen. Echter was de flitsbuis wel beschadigingsgevoelig en kon je de twee koppen niet onafhankelijk a-symetrisch instellen B was altijd 2/3e van kop A. 

De Broncolor Siros 400L is een top unit! Maar je hebt wel de hele unit op je statief wat hem topzwaar maakte en toch iets minder makkelijk handelbaar. Ook werkte met de 400L het HS niet zo goed als ik zou willen.

De B2 bied mij de mobiliteit en handelbaarheid zoals de Quadra maar dan wel robuuster, en met twee totaal onafhankelijke flitskoppen. 


Keuze qua lampen en lichtvervormers

Op het moment dat ik mijn lijst ging maken voor het weg doen van apparatuur heb ik heel simpel gekeken, wat heb ik de afgelopen jaar meer dan 5 keer gebruikt, alles wat minder gebruikt werdt ging de deur uit. Vervolgens bij het samenstellen van mijn nieuwe set heb ik gekeken naar wat heb ik echt nodig. Dit was voor mij;

 • 2 monolight studio lampen met snelheid voor dans. 
 • een unit op accu voor op locatie
 • een kleine softbox voor portretten
 • een kleine paraplu voor snel en simpel portretwerk op locatie
 • een grote paraplu voor groepen of vullicht
 • 1 a 2 strip softboxen met grids voor accentlichten en dans
 • een grid setje en gels voor achtergrond en fashion dingetjes 
 • een beauty dish met grid voor commercieel werk

Deze set vormt voor mij de basis en bevat alles wat ik nodig heb voor het werk dat ik wil maken, wat tevens vaak zelfs met maar één flitser gemaakt is. Verder zijn er nog veel meer lichtvervomers die allemaal heel erg vet en leuk zijn, maar met deze set heb ik alles wat ik nodig heb en tevens kan ik altijd extra lichtvervomers lenen of huren. Wereldwijd is Profoto ook het meeste verhuurde merk dat er is. 

Laatste reden voor overstap

Dan nu nog de laatste reden voor mijn overstap, ik kijk ook gewoon naar wat gebruiken de fotografen die mij het meest aanspreken qua werk. Je komt dan bij namen als Leibovitz, Mark Seliger, Platon, Erwin Olaf en Martin Schoeller. Deze fotografen gebruiken ook allemaal Profoto licht....

Daarnaast heb ik gehoord wat er nog aan komt en dat gaat in combinatie met FujiFilm echt heel vet worden, maar daar meer over later!

Vragen of reactie? Laat ze hier onder achter lees en beantwoo