Hoge vermogen flitsers zijn geen must! / by Ferry Knijn Fotografie

one-vs-500watt

Toen ik mijn eerst studio flitsers kocht kreeg ik bij de winkel het advies de zwaarste optie te nemen, want omlaag kon je altijd, echter is dit het slechtste advies wat je kunt krijgen. Nu een paar jaar later en wijzer wil ik jullie graag adviseren over waarop je je keuze het beste kan vormen.

Buiten of binnen

Het eerste waar je op moet letten is of je buiten of binnen gaat fotograferen. Als je buiten gaat fotograferen midden op de dag heb je meer vermogen nodig dan in de avond of binnen in de studio. Echter als je midden op de dag met flits wilt gaan werken, zou ik me eerder afvragen of midden op de dag echt het moment is om te gaan fotograferen. Middagzon geeft namelijk harde schaduwen en is niet flatteus.

In de studio heb je veel minder krachtige flitsers nodig, omdat het hier vaak van nature al donkerder is en anders kun je het makkelijk donkerder maken.

Grootte van de groep en scherpte diepte

De volgende belangrijke variabele is de grootte van de groep of het onderwerp wat je gaat fotograferen. Als je een grote groep gaat fotograferen heb je al snel f8 tot f16 nodig om iedereen er scherp op te krijgen. Om alles te verlichten zul je tevens een grotere softbox nodig hebben of deze verder weg moeten plaatsen.

Schiet je echter vaker maar 1 persoon of wil je juist gebruik maken van een kleinere scherpte diepte, zul je een lager vermogen lamp nodig hebben. Met een elinchrom BX500ri met een beauty dish moet ik namelijk minimaal op f7.1/f8 schieten als ik de lamp op laagste vermogen gebruik. Natuurljk kan ik de Beauty Dish verder weg plaatsen, maar dan wordt mijn licht harder. Met een Elinchrom D-Lite RX One op laagste vermogen kan ik zakken tot een f3.2/f4

Flitssnelheid

Werk je veel met actie wordt de flitssnelheid belangrijk. De X-sync van de gemiddelde DSLR camera ligt rond de 1/125 tot 1/250 van een seconde. Ga je sneller krijg je zwarte balken aan de zijkant van je foto's, dit komt door de werking van de sluiter. Dit betekent dus dat de flits de actie moet bevriezen. Om actie te bevriezen heb je minimaal een flitssnelheid van 1/2000 nodig. Een flitser werkt het het snelste op vol vermogen. Stel je bijvoorbeeld een 500watt lamp in op vol vermogen, moet je vervolgens op een f22 tot f32 of hoger fotograferen. De meeste lensen geven een diffractie bij deze hoge diafragma getallen. Neem je een lager vermogen flitslamp kun je nog op een  f11 of f16 blijven fotograferen.

Mijn favorieten

Toen ik begon met flits kocht ik een Falcon Eyes FN300 lamp. Tegenwoordig ligt deze in de kast stof te vergaren. Toen ik echt serieus ging fotograferen heb ik een set Elinchrom BX500Ri lampen gekocht. Deze heb ik tot de diefstal altijd met veel plezier gebruikt. Momenteel werk ik voor 75% met de Elinchrom D-Lite RX One en BRX250.

De reden dat ik met lager vermogen lampen ben gaan werken is vooral het bovenstaande. Ik hoef bijna nooit groepen te fotograferen. Het liefst werk ik op lagere diafragma omdat ik een kleine scherpte diepte mooier vind bij portretten en bij sprong- en dansfoto's kan ik ook op bruikbare diafragma's werken. Daarnaast wil ik lampen met hoog vermogen ook niet afraden, als ik wel groepen doe of een met een 180cm octa bank werk ben ik blij met het extra vermogen.

Ik hoop met deze blog jullie een zetje in de juiste richting te geven! Bedenk voor dat je je eerste lamp gaat kopen eerst wat je wil en wat je hoofdmoot zal worden op fotografie gebied en pas daar je beslissing op aan!

Mocht je nog vragen hebben stel ze dan hier onder of op Facebook!