Dansers, en 5D mkII vs Fuji X100 / by Ferry Knijn Fotografie

Zondag ben ik met 4 dansers van Djenz Factor naar Amsterdam geweest voor een locatie shoot. Omdat we redelijk mobiel wilde blijven had ik mijn gear redelijk beperkt tot een Eastpak Snapper rugzak met daarin:

  • Canon 5DmkII (nog steeds mijn werk paard)
  • Fuji X100 (mijn nieuwe liefde)
  • Canon 24-70L 2.8
  • Canon 430 EX II
  • Setje gels
  • Honl Grid
  • Cactus V5 tranceivers

Verder nog mijn 5-in-1 reflector en een statief tas met een statief en de Wescott 28" Apollo softbox. Deze softbox is nu de basis voor mobiel portretfotografie.

Java-eiland

Ferry Knijn Fotografie site-33

Voor fotografie begint het gebied van het Java-eiland in Amsterdam. Vanwege de weersvoorspellingen is dit ook een handige locatie ivm met de ruimte onder de brug. De weergoden waren ons gelukkig gunstig gestemd en na wat druppels op de wandeling er heen na bleef het droog.
De zon stond ook gunstig. Door de hoge gebouwen hadden we veel open schaduw en niet te veel directe zon wat voor een mooi zacht licht zorgde. Het enige nadeel was dat het soms iets te weinig wat om op een lage ISO de actie echt te bevriezen. Om ook wat meer "sfeer" te geven kwam de Fuji X100 met leaf-shutter erg van pas, omdat deze tot een 1/1000ste synchroniseert.

Het leuke van het de omgeving van het Java-eiland vind ik dat het diverse plekken bevat waar je kan fotograferen. Op een paar meter afstand gaan de gebouwen van oud naar modern. Tevens is het er vaak erg rustig. Je kan er dus erg op je gemak werken.

Werken met dansers

Ferry Knijn Fotografie site-31

Tijdens fotografie sessies vind ik het belangrijk om een goede leuke sfeer te houden. Er moet ook gelachen kunnen worden en soms wat foto's puur voor de lol. Daarnaast is het met dansers extra op te letten dat de dansers goed opgewarmd zijn ook niet over vermoeid raken. Dan maar even een pauze of iets anders dan een blessure.

Ferry Knijn Fotografie site-32

Voor de gene die nu denkt van als je de belichting goed instelt is het toch zo klaar? Nou, met dansers komt er een extra factor bij. Als je hem afdrukt en alles klopt, belichting, feeling sfeer, etc. Maar bijvoorbeeld de voet staat dans technische niet 100% goed moet de foto toch opnieuw.

Canon 5D mkII vs Fuji X100

Ondanks de Canon 5D MkII mijn werkpaard blijft, begin ik steeds meer liefde voor de Fuji camera's te krijgen. Graag ga ik straks over naar een Fuji X-pro1, ipv een Canon 5D MkIII. Met name het dynamische bereik en de compactheid trekken mij erg aan. De Canon's blijven ook top camera's. Niks op af te dingen.

Video

Hier een kleine video impressie van de sessie

Camera: Tim Kockx, Montage: F. Knijn