Fotoshoot in Wenen

Twee weken geleden ben ik voor een fashion fotoshoot naar Wenen geweest. Samen met latex fahion model Dutchdame hebben we aan een kalender gewerkt. De kleding werdt verzorgt door Odd Territory en het licht kwam van Profoto, we mochten de B10 lenen.

Uiteraard heb ik ook weer een vlog gemaakt, hier zijn de eerste twee video’s


Workshop dansfotografie met de Profoto B10

Afgelopen zaterdag heb ik een workshop dansfotografie gegeven in de Amsterdamse Waterleidingduinen voor de Fotolumni. Dit was gelijk de eerste echte praktijktest voor de Profoto B10 en zijn HSS functionaliteiten.

Hier zijn de eerste twee foto’s. De eerste is een foto zonder flits. Ik heb trouwens de Fujifilm X-H1 met de 16mm 1.4 gebruikt. Bij deze foto’s op f1.4 iso 100 1/8000. Deze foto was puur als test voor het omgevingslicht. De tweede is de test foto voor de flits, gemaakt op TTL met Hi-s aan en geen compensatie en was gelijk goed!


Vervolgens besloten om toch iets meer licht in de foto te gebruiken en heb ik het diafragma iets meer opengedraaid naar 1.4. Hier zijn de andere twee foto’s die ik gemaakt heb voordat de workshop cursisten aan de slag gingen
De modellen zijn verlicht met de Profoto B10 en de Profoto Umbrella Small S Translucent

Na de demo was het tijd voor de cursisten aan de slag te gaan.

Profoto B10

Gisteren is de Profoto B10 geïntroduceerd. De Profoto B10 is een 250watt/sec monolight flitser op accu en Led lamp. Hiermee is het een kleine krachtpatser ideaal voor mensen die veel potretfotografie en video doen, zoals ik bijvoorbeeld.

De Profoto B10 heeft een 10 stops regelbereik, en een ledlamp met een max vermogen van 2500 lumen en is qua kleurtemperatuur instelbaar van 300 - 6500 kelvin. Tevens heeft de Profoto B10 bluetooth ingebouwd waarmee je hem kan koppelen aan je smartphone en de lamp kan aansturen via je telefoon en ook als externe flitser voor je smartphone fotografie kan gebruiken.

De Profoto geeft 400 flitsen op een volle accu of 75 minuten filmen en het opladen van een accu duurt ongeveer 90 minuten. Maar je kan je Profoto B10 ook gewoon aansluiten op het netstroom.

Tevens is de Profoto B10 compatible met alle Profoto OCF en RFI lichtvormers, en heeft de houder ook een schacht voor gebruik van de Profoto Paraplus’ waar ik dol op ben!

Ook werkt hij compleet samen met alle andere Profoto flitsers. Je kan de Profoto B10 ook aansturen met de AIR TTL trigger en dus TTL aansturen of HSS synchroniseren toto een 1/8000e.Op avontuur met Marco de Paauw in de Biesbosch

Gisteren weer een toffe video kunnen maken. Mijn plan was om een aflevering Ferry Klikt met op te gaan nemen samen met natuurfotograaf Marco de Paauw, en dit wilde we doen vanaf zijn bootje in de Biesbosch, de achtertijd van Marco. Echter liep de planning totaal anders na motor problemen, wil je weten wat we allemaal meegemaakt hebben? Kijk nu de video!

What's in my bag: Thinktank Airport security v3.0

Het is weer even gelden dat ik voor het laatste een blog geplaatst heb, momenteel ben ik vooral bezig met het maken van video's voor op mijn youtube kanaal en vergeet ze helaas vaak ook op mijn website te plaatsen, maar ga het vanaf nu beter proberen bij te houden! Deze week heb ik een video waarin ik laat zien welke camera's en objectieven en gear ik meenemen naar grote portretfotografie opdrachten in mijn ThinkTank Airport Security v3.0!

Mijn Fujifilm kits

In de ThinkTank Airport Security v3.0 past mijn hele huidige Fujifilm systeem en nog meer, ik heb hem een beetje op de groei gekocht. Maar wat gaat er dan allemaal standaard mee:

 • GFX50s
 • X-H1
 • X100f of X-Pro1
 • GF45mm 
 • GF63mm
 • GF110mm
 • XF16mm
 • XF10-24
 • XF16-55
 • XF56 1.2 APD
 • Licht Meter
 • Grijskaart
 • Kabels en laders
 • Batterijen
 • Profoto Triggers

Extra kan er nog bij:

 • XF50-140
 • XH23mm 1.4
 • Speedlight

Portret in klassieke Hollywoodstyle met LEDGO continu licht

Lang was ik anti continu licht voor fotografie. Ik vond het maar niks, vaak erg vel en hard en de goede sets zijn erg duur..... Dacht ik! tot ik onlangs via Tom Museeuw te horen kreeg over de LedGo panelen en dat hij er erg enthousiast over was. Dus contact opgenomen met de importeur om deze te testen en ik moet zetten dat ik erg verrast ben door de multi-inzetbaarheid van een setjes led-panelen als continu licht bij portretfotografie en productfotografie. 

Tijdens de portretfotografie sessie met Adrian du Coin heb ik de onderstaande lesvideo gemaakt over hoe je een portretfoto kan maken met een klassieke hollywood achtige stijl. Dus net als de oude acteurs portretfoto's van de jaren 30 filmsterren.  Voor deze foto heb ik de LedGo LG-E268 Bi-color led panelen gebruikt. Deze set is zeer betaalbaar met een verkoopprijs van €549,-. Kijk hier voor de Unboxing video

De portretfoto heb ik gemaakt met de Fujifilm GFX middenformaat camera met het GF110mm objectief. Deze heb ik op F2 gezet om zoveel mogelijk licht in de camera te krijgen, maar ook voor een kleine scherpte diepte te creëren, wat goed bij een klassieke portretfoto past. 

What's in my bag: ThinkTank Retrospective 7 voor reportage en portretfotografie

Ik zat al een tijdje te denken om een what's in my bag of my gear post te gaan maken! Maar omdat ik meerdere tassen voor meerdere doeleindes heb, heb ik besloten een serie te gaan maken. Deze week de eerste tas, de ThinkTank Retrospective 7 schoudertas. 

Deze tas gebruik ik vooral voor locatie fotografie met reportagefotografie. Dit is ook één van mijn oudste tassen en gebruik hem nog steeds met veel plezier, met name in combinatie met de FUJIFILM camera X-series camera's.

Om het qua gewicht zo licht mogelijk te houden neem ik er in mee wat ik mee moet nemen en daar doe ik het dan ook mee. In het voorvak zitten meestal wat accessoires als 1 tot 4 extra batterijen voor de camera, een macro tussenring en wat er ook extra mogelijk mocht zijn. 

Standaard zit er altijd een FUJIFILM X100F in. De X100F is echt voor mij één van de meest fijne camera's voor reportage fotografie. 

Verder zit er een X-serie camera in, in dit geval mijn FUJIFILM X-H1 met diverse objectieven. De Objectieven willen wel eens wisselen, maar over het algemeen zit er in de FUJINON XF16-55mm 2.8 R LM WR, wat een echt werkpaard objectief is. Daarnaast een aantal lichtsterke primes, met name de XF16mm 1.4 R WR en  XF65mm 1.2 R APD. 

Met deze combinatie kan ik 95% van mijn reportagefotografie en portretfotografie op locatie doen. Een enkele keer wil ik wel eens een 50-140 2.8, met name bij concerten of dansvoorstellingen. Maar omdat ik deze niet vaak meer dan 5 keer per jaar nodig heb leen of huur ik deze als het nodig. Misschien dat ik hem in de toekomst wel nog eens aanschaf, maar voorlopig nog niet. 

Portretten met natuurlijk licht

Zo deze week ook weer nieuwe video gepost. Momenteel ben ik bezig met een hele serie portretten met natuurlijk en continu licht. Deze week laat ik zien hoe je met raamlicht en een reflectiescherm al verschillende looks kunt creëren. De laastste rijd begin ik steeds meer portretfoto's te maken met natuurlijk licht. Met een paar kleine aanpassingen heb ik mijn studio bruikbaarder gemaakt voor portretfotografie gemaakt. het is echt een wonder wat een paar platen piepschuim en wat vitrage kunnen doen! 

Hier onder heb ik ook de foto's even los dat je ze goed kunt bekijken: De portretfoto's zijn gemaakt met de FUJIFILM GFX50's en de GF110mm en qua nabewerking zijn ze in Lightroom op Classic Chrome gezet en wat contrast toegevoegd. De Zwart/Wit portretfoto is via het Acros profiel gedaan. 

De EVF vind ik steeds fijner vinden voor het maken van portretfoto's met natuurlijk licht. Je kan goed voorspellen wat de foto wordt.

Tevens heb ik ook een nieuwe workshop online gezet! Namelijk het maken van karakter portretten. Je kan je door HIER te klikken aanmelden voor deze workshop!

Fast Review: Profoto Air Remote TTL-F

As promised here is my review of the Profoto Air Remote TTL-F

Ease of use

The Profoto Air Remote TTL-F is the way to go is you want to have professional studio light and full TTL functionality and HSS. Slip it on your FujiFilm camera and it works.

But for you use it don't forget to update the firmware of your camera and strobes. If you don't do this you can het some bugs with the HSS function and TTL. 

But with the Profoto Air Remote TTL-F you can control the lights in manual or full TTL mode. With one light you need to use your camera's flash compensation, with multiple the groups on the remote. 

 

Compatible Camera's and Strobes

At this moment the Profoto Air Remote TTL-F works with the FujiFilm X-T2, X-Pro2, X100f and GFX-50s camera. More will be possible after firmware updates

From the profoto site you have full TTL and HSS functionality with the Profoto, A1 (when used off-camera), B1, B1X, B2, D2 and Pro10. 

The Con's

Off-course there are also some downsides. One is the battery life, this is approx. 30 hours on 2 AAA-batterys. The Profoto Air Remote can do much longer on a pair of AAA battery's, but also has a lot less of calculation to do.... 

The other con is that in comparison the de Profoto Air Remote you only have acces to groups A, B and C and not D, E and F. Which won't be a problem if you are like me and hardly ever use more then two or three lights. 

Questions

If you have any questions please let me know in a comment below!

 

Steampunk fotoshoot in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Twee weken geleden heb ik een onwijs gave portret fotoshoot gedaan met steampunkers Spike McDark en Minerva McDark. Het was een mooie kans om de Profoto Air remote TTL te testen voor FujiFilm en de FujiFilm GFX met de 45mm in vergelijking tot de FujiFilm X100f. 

Hier onder eerste even de Behind the scenes van de fotoshoot. 

De Profoto B2 met OCF 2" octa softbox was voor het licht ruim voldoende om mee te werken. Met name het TTL en High Speed Sync werkt erg fijn. Vooral om met grotere diafragma opening te kunnen werken met de FujiFilm GFX camera. Met de X100f is voor het TTL gedeelte erg handig, het HSS gedeelte kan je vervangen door de centraal sluiter.

Hier onder even enkele van de resultaten en ik ga niet verklappen wat met welke camera gemaakt is!

Profoto AIR-TTL for FujiFilm

Today I got the message that the Profoto AIR-TTL remote for FujiFilm will be availeble. I have had the honor to test the trigger last weekes and must Say I love it! It gives met full TTL and HSS functionality with my FujiFilm camera's and Profoto Flash units.

Here is a short videos from the first photoshoot I did with the Profoto AIR-TTL-F trigger at the Vans store in the Amsterdam Kalverstraat. All photos are shot with the B2 unit and the OCF 2" octa or the Deep Umbrella White L on HSS and TTL.

I really love the capability to shoot faster then sync speed (1/125) with the GFX camera. I all ready did a few different assignments fully on TTL and it works fine! In the upcoming week I will make a full review of the unit and small tutorial video. So see you soon!

Vloggen met je iPhone

Hoi allemaal,

Het is misschien jullie al opgevallen, maar momenteel blog ik wat minder en post ik vooral video's / vlogs op youtube. Dus als je echt op de hoogte wil blijven van mijn avonturen in fotografieland, volg mij op youtube! Je kan hier wekelijks 1 a 2 video's vinden met dingen die ik mee maak, beurzen, demo's, workshop, behind the scenes van fotoshoot etc. en regelmatig geef ik korte les video's en tips!

Deze week heb ik het eerste deel gepost van de tweedelige tips serie: vloggen met je iPhone, in deze video geef ik je Ferry's Five fast tips voor vloggen met je iPhone. De serie vloggen met je iPhone is bedoelt voor iedereen die wil gaan vloggen en denkt dat je hier allemaal dure spullen en ingewikkelde software nodig hebt, terwijl je de basis al in je broekzoek hebt zitten, namelijk je iPhone/Smartphone. Bekijk nu de video hier:

In deze video kan je onder andere leren hoe je het geluid kan verbeteren met je oordopjes, hoe je de telefoon vast houd en het voordeel van een selfistick, het gebruik van licht en editten op je telefoon met gratis software!

Obscura Photo Journal Challenge

Hi allemaal,

Een paar weken geleden kwam ik het book "Use this if you want to take great photographs's" van Scott Caroll tegen in een boekenwinkel in Den Haag. Ze hadden nog twee exemplaren, waarvan ik dacht, dat is leuk één voor mij en één voor Michel Maat en dan kunnen we samen met elkaar een challenge aan gaan, puur voor de fun.  Maar even later dachten we, misschien is het nog leuker om jullie hierbij te betrekken, dus vandaar de onder staande aankondiging!

Als je mee wilt doen kan je vanaf nu inschrijven via de onderstaande link:

https://www.cafeobscura.nl/course/obscura-photo-journal-challenge-2017-2018-2/

De Obscura Photo Journal Challenge

Wat houd de Obscura Photo Journal Challenge nou precies in? Je kan je vanaf nu aanmelden via de bovenstaande link. Als er minimaal 20 mensen interesse hebben om mee te doen gaan we van start. Je kan dan voor €20,- het boek "Use this if you want to take great photographs's" van Scott Caroll bij ons bestellen, je krijgt deze dan voor 21 september bij je thuis gestuurd. Iedere week voeren we 2 opdrachten uit het boek uit. Michel en ik maken er een vlog van zodat jullie kunnen zien hoe wij het aanpakken, deze krijg je als deelnemers als eerste te zien. Voor de deelnemers hebben we een exclusief gedeelte op de website waar je je foto kan posten en elkaar feedback kunt geven. 

Daarnaast gaan we ook een #hastag maken waarbij mensen het via de andere Social Media kanalen ook kunnen volgen.

Dus mocht je het leuk lijken hier aan mee te gaan doen meld je dan snel aan! Via bovenstaande link op klik HIER

Overstap naar Profoto

Hi allemaal, 

Zoals jullie in de onderstaande video donderdag hebben kunnen zien ben ik overgestapt met qua flitsers naar Profoto. De weken dat ik aankondigde dat ik ging wisselen en mijn Elinchrom en Broncolor spullen te koop plaatste, hebben wat stof doen opwaaien en ik heb vele vragen waarom ik over ging, naar welk merk, of ik misschien ging stoppen etc... Maar in de onderstaande video leg ik al veel uit....

En hier dan ook gelijk video nummer twee met het tweede gedeelte van mijn nieuwe set:

Mijn flitskit:

Dus even samenvattend mijn nieuwe flitsset bestaat nu uit:

 • Profoto D2 500/500 Air-TTL
 • Profoto B2 Location Kit
 • Profoto Softlight reflector kit
 • 2x Profoto 1x4 strip's met grid
 • Profoto OCF 2' Softbox
 • Profoto OCF Grid kit
 • Profoto OCF Gel kit
 • Profoto Umbrelle L wit met Diffusor
 • Profoto Air Remote trigger

Dit is een flinke versimpeling van mijn flitsset. Maar bevat alles wat ik nodig heb. Ik heb bijna elke modifier van Elinchrom gehad, en heb alleen de 100 cm Deep octa nu gehouden. Dit is altijd al mijn favoriete softbox geweest en met een Profoto naar Elinchrom speedring past hij ook op de Profoto lampen

Maar hoe ben ik nu bij mijn keuze qua merk gekomen?

Zoals jullie misschien weten ben ik onlangs FujiFilm ambassadeur en X-Photographer geworden. Ik heb nu een complete set FujiFilm systeem camera's en geen dSLR camera's meer. Omdat ik toch aan het switchen was ben ik ook op zoek gegaan naar welk flitsmerk de beste en meeste functionaliteiten gaan bieden in combinatie met de FujiFilm camera's. Na met verschillende fabrikanten gesproken en vergeleken te hebben kwam Profoto het beste uit de bus. 

Dit wil NIET zeggen dat ik Elinchrom of Broncolor mindere of slechte merken vindt. Ik draag beide merken nog steeds een warm hart toen. Elinchrom blijft voor de consumenten markt de beste prijs kwaliteit houden, en Broncolor blijft naast Profoto één van de twee merken voor topfotografen die qua flitsduur en consistentie van licht on match zijn met Profoto maar beide hebben wel een iets andere look door de flitsbuis constructie. En ben ook zeer tevreden gebruiken van Broncolor geweest.

Maar waarom ga je dan over????

Dit heb ik gedaan omdat het aanbod qua functionaliteiten bij Profoto in combinatie met FujiFilm meer komt. Er komt een trigger aan die HS en TTL gaat bieden met alle lampen in de range. Profoto is net een stukje sneller qua bevriezing. De Profoto flitsers (en met name de D2's) zijn zeer snel met herladen. De bouwconstructie van de flitsbuis is wat robuuster dan bij Broncolor. Je kan eigenlijk niet per ongeluk de flitsbuis kapot tikken.

Flitsen op locatie

Ik werk veel op locatie voor portretten en moet dan vaak heel snel werken. Het is zeer gebruikelijk dat er 15 minuten zit tussen het moment dat ik uit en weer in de auto stap. De B2 bied hier een zeer goede oplossing voor.

De Elinchrom Quadra RX en Siros 400L heb ik veel gebruikt. De Elinchrom Quadra was licht qua gewicht en als we run-and-gun shoots door bijvoorbeeld Amsterdam deden, was deze makkelijk te handelen doordat de main unit in een rugtas kon en je alleen een flitskopje en softbox op een statief had die mijn assistent makkelijk kon dragen. Echter was de flitsbuis wel beschadigingsgevoelig en kon je de twee koppen niet onafhankelijk a-symetrisch instellen B was altijd 2/3e van kop A. 

De Broncolor Siros 400L is een top unit! Maar je hebt wel de hele unit op je statief wat hem topzwaar maakte en toch iets minder makkelijk handelbaar. Ook werkte met de 400L het HS niet zo goed als ik zou willen.

De B2 bied mij de mobiliteit en handelbaarheid zoals de Quadra maar dan wel robuuster, en met twee totaal onafhankelijke flitskoppen. 


Keuze qua lampen en lichtvervormers

Op het moment dat ik mijn lijst ging maken voor het weg doen van apparatuur heb ik heel simpel gekeken, wat heb ik de afgelopen jaar meer dan 5 keer gebruikt, alles wat minder gebruikt werdt ging de deur uit. Vervolgens bij het samenstellen van mijn nieuwe set heb ik gekeken naar wat heb ik echt nodig. Dit was voor mij;

 • 2 monolight studio lampen met snelheid voor dans. 
 • een unit op accu voor op locatie
 • een kleine softbox voor portretten
 • een kleine paraplu voor snel en simpel portretwerk op locatie
 • een grote paraplu voor groepen of vullicht
 • 1 a 2 strip softboxen met grids voor accentlichten en dans
 • een grid setje en gels voor achtergrond en fashion dingetjes 
 • een beauty dish met grid voor commercieel werk

Deze set vormt voor mij de basis en bevat alles wat ik nodig heb voor het werk dat ik wil maken, wat tevens vaak zelfs met maar één flitser gemaakt is. Verder zijn er nog veel meer lichtvervomers die allemaal heel erg vet en leuk zijn, maar met deze set heb ik alles wat ik nodig heb en tevens kan ik altijd extra lichtvervomers lenen of huren. Wereldwijd is Profoto ook het meeste verhuurde merk dat er is. 

Laatste reden voor overstap

Dan nu nog de laatste reden voor mijn overstap, ik kijk ook gewoon naar wat gebruiken de fotografen die mij het meest aanspreken qua werk. Je komt dan bij namen als Leibovitz, Mark Seliger, Platon, Erwin Olaf en Martin Schoeller. Deze fotografen gebruiken ook allemaal Profoto licht....

Daarnaast heb ik gehoord wat er nog aan komt en dat gaat in combinatie met FujiFilm echt heel vet worden, maar daar meer over later!

Vragen of reactie? Laat ze hier onder achter lees en beantwoo